Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φτιάχνουμε τσιγαρίδες, έναν συγκλονιστικό παραδοσιακό μεζέ

19/02/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Φτιάχνουμε τσιγαρίδες, έναν συγκλονιστικό παραδοσιακό μεζέ
0
SHARES
Share on Facebook

Οι χοιρινές λωρίδες που τηγανίζονται στο ίδιο τους το λιπάκι μέχρι να εμφανιστούν μικρά τραγανά τσιπς κρέατος είναι δεμένες με τα χοιροσφάγια. Ο Ιορδάνης Τσενεκλίδης των Nomade et Sauvage γράφει για τις τσιγαρίδες, μας δίνει τη συνταγή και τρόπους για να τις απολαύσουμε.

Περιστρέφω τον διακόπτη της ηλεκτρικής κουζίνας, σαν να αναζητώ στην κεραμική της εστία κάποια πειρατική ραδιοφωνική συχνότητα. Ανεβαίνω στον Χορτιάτη. Η κατσαρόλα μου ακουμπάει σε πυκνωτές και λυχνίες, νομίζω πως καίει σε βραχέα κύματα. Με αυτά τα ζεστά κύματα σιγολιώνω στην κατσαρόλα λεπτά φύλλα χοιρινού λίπους, πυκνά λευκά, με μια επιμελώς ελάχιστη παρουσία κρέατος πάνω τους. Έχουμε δρόμο μπροστά μέχρι να δούμε τις τσιγαρίδες να γλυκοκαβουρδίζονται στο λαρδί τους. Προσθέτω αλάτι λίγο παραπάνω από τη συνταγή μου.Με εντυπωσιάζουν οι διαδρομές στις μεταβολές των αρωμάτων του χοιρινού κρέατος κατά το μαγείρεμα. Τώρα που το υγρό λαρδί σκεπάζει τον πάτο της κατσαρόλας, τα ραδιοκύματα συντονίζονται σε μια λεμονάτη πρωτόγονη ζωική σφαίρα, γεμάτη με έναν χωμάτινο μυστικισμό γονιμότητας της Θεάς Δήμητρας ή της Αφροδίτης με τη γούνα. Έτσι που πιστεύω πως εισέρχεται γευστικά και πονηρά στον πυρήνα της βασικής ανάγκης, η θριαμβική ανάγκη της ηδονής και συντίθενται μέχρι να λιώσουν στο τέλος μαζί.Στο ψιθυριστό τσιτσίρισμα της κατσαρόλας μου, οι λεπτές λωρίδες ξίγκι γίνονται προνύμφες που λιώνουν σταδιακά και μεταμορφώνονται ασύμμετρα. Στις ζεστές λυχνίες της ηλεκτρικής μου κουζίνας ψάχνω την Τασκένδη, το Σαντιάγο, τη Μάλαγα. Με χαμηλή αποστακτική φλόγα, γίνεται πάντοτε η εκκόλαψη του ακίνητου γέρικου χειμώνα στη λαμπερή νύμφη της πρώτης άνοιξης. Η χρυσαλλίδα κρέμεται στην κατσαρόλα μου. Σκέφτομαι πως, αν δώσω ένταση στη φωτιά, θα την απελευθερώσω πιο γρήγορα ή θα την κατακάψω. Από τον φόβο μου μη γίνει κάρβουνο, αφήνω τη χαμηλή φωτιά να τη μεταμορφώσει.

Δείτε ΕΔΩ όλο το θέμα του kathimerini.gr

Previous Post

Γλυκό της Τσικνοπέμπτης (Γαλατομπούρεκο)

Next Post

Τέλειος μεζές για την Τσικνοπέμπτη – Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπύρα

Next Post
Φτιάχνουμε τσιγαρίδες, έναν συγκλονιστικό παραδοσιακό μεζέ

Τέλειος μεζές για την Τσικνοπέμπτη - Χοιρινή τηγανιά με μουστάρδα και μπύρα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ