Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γλυκό της Τσικνοπέμπτης (Γαλατομπούρεκο)

19/02/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Γλυκό της Τσικνοπέμπτης (Γαλατομπούρεκο)
0
SHARES
Share on Facebook

Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις το παραδοσιακό γλυκό για Τσικνοπέμπτη βήμα βήμα ξεκινώντας από τα υλικά.

Γλυκό για τσικνοπέμπτη υλικά:

Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για το φύλλο

  • 200 γρ βούτυρο γάλακτος(αιγοπρόβειο)
  • πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού

Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για το σιρόπι

  • 700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ νερό
  • 2 κ.τ.σ γλυκόζη
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.τ.σ χυμό λεμόνι

Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για την κρέμα

  • 300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 176 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 700 ml γάλα πλήρες300 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • 4 αυγά θερμοκρασία δωματίου
  • 150 γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 2 βανίλιες σκόνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ | ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ:

Πάμε να δούμε πως θα κάνεις την τέλεια συνταγή για το ιδανικό γλυκό για τσικνοπέμπτη που δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με καταϊφι!

Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για το σιρόπι

όπως πολύ καλά γνωρίζεις, στα σιροπιαστά φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι!

  1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα.
  2. Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση μετράμε 4 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά, το σιρόπι μας θα πρέπει να είναι κρύο όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.

Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για την κρέμα

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
  2. Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει, δεν την αφήνουμε να πήξει πολύ και προσθέτουμε το βούτυρο αφού αρχίσει να κοχλάζει.
  3. Ανακατεύουμε συνεχώς κυκλικά και προς το κέντρο της κατσαρόλας ώστε να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας.
  4. Θα γίνει παχύρευστη και βελούδινη, αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, τα ασπράδια τα χτυπάμε σε μαρέγκα.
  6. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.
  7. Ενσωματώνουμε τους κρόκους μέσα στα ασπράδια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσοχή όχι βιαστικές κινήσεις πρέπει η μαρέγκα μας να μείνει αφράτη.
  8. Αφού έχει κρυώσει η κρέμα μας ενσωματώνουμε το μίγμα της μαρέγκας με την κρέμα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης βάζοντας σε 3 δόσεις την μαρέγκα στην κρέμα.
  9. Λιώνουμε το βούτυρο.
  10. Παίρνουμε ένα ταψί 35 χ 45 και βουτυρώνουμε καλά παντού και στα πλαϊνά.
  11. Στρώνουμε στο ταψί μας ένα ένα τα φύλλα βάζοντας τα σταυρωτά και αφήνοντας από έξω λίγο φύλλο ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να το διπλώσουμε μέσα.
  12. Βουτυρώνουμε με πινέλο χωρίς να ακουμπάμε το φύλλο, απλά τα πιτσιλάμε.
  13. Αφού στρώσουμε τα 5 φύλλα απλώνουμε την κρέμα μας.
  14. Στη συνέχεια διπλώνουμε μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
  15. Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω ένα ένα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
    Χαράσσουμε σε κομμάτια.
  16. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και ραντίζουμε τα φύλλα.
  17. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή πάνω κάτω για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
  18. Μόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο, καυτό, αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σε δόσεις με μια κουτάλα.
  19. Βάζουμε όλο το σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό.
  20. Το γλυκό συντηρείται εκτός ψυγείου, προσοχή δεν σκεπάζουμε με μεμβράνη γιατί το φύλλο θα χάσει την τραγανή υφή του.

Πηγή: petros-syrigos.com

Previous Post

Μπριζόλες για την Τσικνοπέμπτη: Οδηγίες ψησίματος, μαρινάδες και 14 εύκολες συνταγές

Next Post

Φτιάχνουμε τσιγαρίδες, έναν συγκλονιστικό παραδοσιακό μεζέ

Next Post
Φτιάχνουμε τσιγαρίδες, έναν συγκλονιστικό παραδοσιακό μεζέ

Φτιάχνουμε τσιγαρίδες, έναν συγκλονιστικό παραδοσιακό μεζέ

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ