Υλικά (για 4 άτομα):
4 μεγάλες φέτες λευκόσαρκου ψαριού, της αρέσκειας μάς (φρέσκο ή κατεψυγμένο), – μπακαλιάρος, σφυρίδα, πεσκανδρίτσα, πέρκα κ.ά.
2 κιλά (ζυγισμένα ακαθάριστα) χόρτα του βουνού, πλυμμένα και καθαρισμένα (ο Νοέμβριος είναι ο μήνας τους και βρίσκουμε εξαιρετικά σε όλες τις λαϊκές αγορές και στα μανάβικα)
το λευκό και τρυφερό μέρος από 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
4 σκελίδες σκόρδου, πολτοποιημένες (ή όσο μας αρέσει)
400 ml λευκό, ξηρό κρασί
50 ml ελαιόλαδο
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
χυμός από 1 – 2 λεμόνια (ή όσο μας αρέσει)
αλάτι, φρέσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία:
Σε μια φαρδιά και βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μίζα φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο. Ρίχνουμε το σκόρδο και συνεχίζω το σοτάρισμα για περίπου 1/2 – 1 λεπτό και περιχύνουμε με το κρασί. Μαγειρεύουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά και προσθέτεις τα χόρτα. Πασπαλίζουμε με αλάτι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και συνεχίζεις το μαγείρεμα για περίπου άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να «μαραθούν» τα χόρτα και να μειωθεί ο όγκος τους.
Αλατοπιπερώνουμε το ψάρι, το μπάζουμε στην κατσαρόλα πάνω στα χόρτα και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να γίνει το ψάρι (αναλόγως το ψάρι). Αποσύρουμε από τη φωτιά και βγάζω το ψάρι, προσεκτικά, με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με ένα πιρούνι μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 1 – 2 λεπτά, δεν χρειάζεται να ασπρώσουμε το μείγμα. Ρίχνουµε σταδιακά µε µια κουτάλα το ζουµί από τα χόρτα, συνεχίζοντας το ανακάτεµα, και αδειάζουµε το αυγολέµονο στο φαγητό. Ανακινούµε απαλά την κατσαρόλα από τα χερούλια, ώστε να πάει παντού το αυγολέµονο, και σκορπίζουµε τον άνηθο. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και ξαναβάζουμε το ψάρι στην κατσαρόλα.
Αφήνουμε το φαγητό να «ξεκουραστεί» για περίπου 10 λεπτά και σερβίρεις συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού ή κρίθινων παξιμαδιών.
Πηγή: kathimerini.gr