Μονή Γδενέτου (Γουβερνέτου)

156

Γράφει ο Μιχάλης Ανδριανάκης*

Η Μονή της Κυρίας των Αγγέλων του Γδερνέτου (πιο πολύ γνωστή ως Γουβερνέτου) κτίστηκε ανάμεσα στο 1527 και 1538 σε ένα οροπέδιο της οροσειράς του Σταυρού στο Ακρωτήρι Μελέχα.

Με τη Μονή έχω ασχοληθεί σε μια παλιά ανακοίνωση “Ο άγιος Ιωάννης ο Ερημίτης και η Μονή Γδερνέτου” (μπορείτε να τη βρείτε στην ιστοσελίδα μου).

Αρχικά υπήρχε στο μέσο της αυλής ένα μικρό, μονόχωρο καθολικό, στη θέση του οποίου άρχισε να κτίζεται το νέο από τον Ιερεμία Τζαγκαρόλο, που ανέλαβε προσωρινά ηγούμενος το 1621.

Το νέο τρίκογχο με τρούλο καθολικό δεν είχε ολοκληρωθεί το 1645, που οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή των Χανίων και έμεινε μισοτελειωμένο μέχρι το 1894, που πήρε περίπου τη σημερινή του μορφή.

Το 1745 ο Ρώσος μοναχός-περιηγητής Βασίλειος Barskij πέρασε και από τη Μονή και μας άφησε ένα εξαιρετικά πιστό, πολύτιμο σκίτσο (όπως και άλλων μονών της Κρήτης και άλλων περιοχών).

Το σκίτσο επιβεβαιώνει απόλυτα η πιο παλιά φωτογραφία της Μονής (πριν από το 1894), που μου είχε δείξει ο λόγιος έμπορος Αρτέμης Παπαδάκης και που την παρουσιάζω και εδώ.

Στην τρίτη φωτογραφία βλέπουμε τη Μονή στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από το αρχείο μου.

Το τι κάνουν σήμερα στο μνημείο, “Ο Θεός και η ψυχή τους”, που έλεγε και η γιαγιά μου…….

  • Ο κ. Μιχάλης Ανδριανάκης είναι Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων