Χοιρινό με ξινόχοντρο

94

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό από μπούτι ή σπάλα, κομμένο σε κύβους 3-4 εκ.
  • 350 γρ. ξινόχοντρος τραχανάς (σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 200 ml κρασί, λευκό, ξηρό
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5-6 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το χοιρινό και τσιγαρίζουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μαγειρεύουμε μέχρι τα υγρά να κοχλάσουν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 2 ποτήρια νερό (περίπου 500 ml), χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό. Ρίχνουμε τον ξινόχοντρο (αν έχουν σωθεί τα υγρά, μαζί με τον ξινόχοντρο προσθέτουμε 1 ποτήρι ζεστό νερό) και μαγειρεύουμε για ακόμα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει ο ξινόχοντρος. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξει ο τραχανάς τα υγρά και σερβίρουμε.

Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυθέας Ηρακλείου – gastronomos.gr