Μεσαρά: Τι έδειξαν οι έλεγχοι για κορωνοιό στα λύματα μεγάλων χωριών…

867

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από τα λύματα στις Αρχάνες ενώ σε άλλες περιοχές του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων Ηρακλείου, η κατάσταση όσο αφορά στο ιικό φορτίο φαίνεται, προς το παρόν, ελεγχόμενη.

Ο Δήμος  συνεχίζει την παρακολούθηση της ανίχνευσης του ιού SARS-COV   στα   ανεπεξέργαστα   λύματα   των   οικισμών   του,   προκειμένου   να ανιχνευθούν έγκαιρα οι περιοχές, στις οποίες ο κορωνοϊός έχει εξάπλωση.
Συγκεκριμένα,  πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία στις 13/07/2021  στα λύματα πέντε οικισμών   για   την   εργαστηριακή   διερεύνηση   του   ιού,   εφαρμόζοντας   την   Εγκύκλιο   του Υπουργείου Υγείας, (αριθμ. Πρωτ. Δ1(δ)/Γ.Π.οικ.30638, 15/05/2020), για την ανάλυση των λυμάτων.
Σύμφωνα   με   τα   αποτελέσματα   των   ελέγχων,   οι   δειγματοληψίες   που   έγιναν   σε ανεπεξέργαστα λύματα στους οικισμούς Πύργος, Χάρακας, Μεσοχωριό, Αρχάνες και Πεζά, έδειξαν ότι στους τέσσερις  από τους πέντε ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό του ιού.
Αναλυτικότερα:
1. Στον   οικισμό  Μεσοχωριό  δεν   ανιχνεύτηκε   γενετικό   υλικό   του   ιού,   ενώ   στην προηγούμενη δειγματοληψία της 05/05/2021 είχε ανιχνευθεί .
2. Πεζά   :   Στα   λύματα   του   οικισμού   ανιχνεύτηκε   γενετικό   υλικό,   ενώ   δεν   είχε ανιχνευθεί στη δειγματοληψία του Μαΐου. Το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι σε χαμηλά επίπεδα.

  1. Χάρακας:   Στα   υγρά   λύματα   ανιχνεύτηκε   γενετικό   υλικό   του   ιού   και   η συγκέντρωση του είναι  σε μέτρια  επίπεδα,  αλλά  κατά  τη  δειγματοληψία  της 05/05/2021 δεν είχε ανιχνευθεί κορωνοιός στα λύματα.
    4. Πύργος: Στα υγρά λύματα ανιχνεύτηκε γενετικό υλικό του ιού και η συγκέντρωση του είναι σε μέτρια επίπεδα, και μάλιστα παρουσιάζει μικρή αύξηση κατά 10% σε σχέση με αυτήν του Μαΐου.
    5. Αρχάνες   :   Στα   υγρά   λύματα   ανιχνεύτηκε   γενετικό   υλικό   του   ιού   και   η συγκέντρωση  του   είναι σε  υψηλά  επίπεδα,  και  μάλιστα  παρουσιάζει πολύ  μεγάλη αύξηση  σε σχέση με την προηγούμενη.
    Ο   Δήμος   επισημαίνει   ότι   «ο   έλεγχος   στα   λύματα   λειτουργεί   ως   σύστημα   έγκαιρης προειδοποίησης, καθώς ανιχνεύει τον ιό, προτού οι άνθρωποι εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του ΕΟΔΥ, κατά την τρέχουσα φάση της πανδημίας»

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Μανώλης Σαμαριτάκης, τονίζει πως ο Δήμος  θα συνεχίσει τις δειγματοληψίες στα λύματα, για την παρακολούθηση της συγκέντρωσης του ιού, με σκοπό πάντα τη διασφάλιση της υγείας των κατοίκων του Δήμου, από την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19.
Εστάλη αίτημα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίας Υγείας για την πραγματοποίηση μαζικών τεστ στην ενότητα Αρχανών , όπου και παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου.
“Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΑΣΤΕ- ΤΗΡΟΥΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ-ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ-ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ”, τονίζει.

Πηγή: cretalive.gr