ΥΛΙΚΑ:
- 320 g φάβα
• 1 τμχ κρεμμύδι 80 g, κομμένο στη μέση
• 1-2 κλωνάρια ρίγανη
• 100 ml ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Πιπέρι φρέσκο
• 100 g κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
• 40 g κάπαρη
• 2 τμχ τομάτα λιαστή ψιλοκομμένη
• 30 ml ελαιόλαδο
• 1-2 τμχ λεμόνια (τον χυμό)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:
Βάζουμε τη φάβα σε μια κατσαρόλα με 800 ml νερό κρύο και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τη ρίγανη και το μισό ελαιόλαδο.
Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να χυλώσει, προσθέτοντας αν χρειάζεται λίγο νερό. Καρυκεύουμε με αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.
Αφαιρούμε τα κλωνάρια της ρίγανης και την αλέθουμε σε μπλέντερ. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την αφήνουμε να παγώσει.
Σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.
Τα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ με την κάπαρη, τη λιαστή τομάτα και ψιλοκομμένη ρίγανη, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού.
Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτο, από πάνω τα κρεμμύδια και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.
Πηγή: agrino.gr