Το «Σύλλαδο» είναι μια νέα παραδοσιακή συνταγή που ετοίμασε το Μοιριανό κρεοπωλείο ΜΑΡΙΑΝΘΗ.
Δείτε την και δοκιμάστε την:
Στην προσπάθεια μας για την διατήρηση των Γεύσεων της Κρητικής Παράδοσης στα τρόφιμα κρέατος , αλλά προσαρμοσμένα στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις των Καταναλωτών, που χαρακτηρίζονται από την αποφυγή λίπους , δημιουργήσαμε το Νέο Σύγλινο Κρήτης ονομάζοντας το ΣΥΛΛΑΔΟ …
Με καπνισμένα χοιρινά τεμάχια από χοιρινό ψαρονέφρι, αποφύγαμε ΕΝΤΕΛΩΣ το χοιρινό λίπος (γλίνα) που συνήθιζαν να γεμίζουν τα δοχεία με το κρέας , και το αντικαταστήσαμε με Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο ..το αποτέλεσμα θα σας «απογείωση γευστικά» γυρνώντας το ρολόι του Χρόνου στην Κρήτη πού όλοι αγαπήσαμε….
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό Χοιρινό Ψαρονέφρι
- 200 γραμ. ελαιόλαδο
- 170 γραμ ξυδί (ελαφρύ)
- 20 γραμ θυμάρι
- 24 γραμ. φασκομηλιά
- 4 γραμ. δενδρολίβανο
- 20 γραμ ρίγανι
- Αλάτι χονδρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Παστώνουμε με χοντρό αλάτι το Χοιρινό Ψαρονέφρι καλύπτοντας το όλο με το αλάτι, και το αφήνουμε μέσα σε αεροστεγές δοχείο για 3 μέρες, την τέταρτη μέρα το βγάζουμε και το πλύνουμε με καθαρό χλιαρό νερό ώστε να φύγει το επιπλέον αλάτι και στη συνέχεια το σκουπίζουμε καλά με μια πετσέτα ώστε να φύγουν όλα τα υγρά του.
Κατόπιν το τοποθετούμε στο τζάκι τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση από την φλόγα της φωτιάς και το καπνίζουμε για 12 ώρες , μετά τον καπνισμό το κατεβάζουμε και το σκουπίζουμε πολύ καλά με μια καθαρή πετσέτα για να φύγουν τα τυχόν μαύρα «στίγματα» που δημιούργησε ο καπνός και στην συνέχεια το κόβουμε σε ροδέλες πάχους 1,5 εκ.
Τοποθετούμε σε μια λεκάνη τις κομμένες ροδέλες από το ψαρονέφρι και ρίχνουμε συγχρόνως μέσα το Ελαιόλαδο, το Ξύδι, το Θυμάρι, την Φασκομηλιά, το Δενδρολίβανο και την Ρίγανη ανακατεύοντας όλο αυτό το μείγμα με τα χέρια (όχι μίξερ θα «σπάσει» το κρέας) για τουλάχιστο 15 λεπτά ώστε το κρέας να «τραβήξει» όλα τα αρώματα των μπαχαρικών και συγχρόνως να «πιει» το Ψαρονέφρι το ελαιόλαδο , που αντικαθιστώντας το χοιρινό λίπος θα το κρατήσει μαλακό.
Αφού έχουμε τελειώσει το ανακάτεμα σκεπάζουμε την λεκάνη με το προϊόν με μια ζελατίνα και την αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες να «ξεκουραστεί» …
Το ψήσιμο (στην ουσία το ζεσταίνουμε δεν το ψήνουμε) μετά τις 24 ώρες «ανάπαυσης» μπορεί να γίνει στο τηγάνι σκέτο η με αυγά , καθώς ακόμα, χωρίς να το ζεστάνουμε, το βάζουμε κόβοντας το μικρότερα κομμάτια σε διάφορες σαλάτες στις οποίες προσδίδουμε το άρωμα του καπνού και των μπαχαρικών, η το προσθέτουμε στην κατσαρόλα όταν ψήνουμε αγριόχορτα .
Γενικότερα αποτελεί ιδανικό συνοδευτικό της Ρακής σε συνδυασμό με Κρητική Γραβιέρα η Ανθότυρο.
Το «Σύλλαδο» μπορείτε να το βρείτε στο κρεοπωλείο ΜΑΡΙΑΝΘΗ στις Μοίρες…
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ