Παναγία των Χαιρετισμών

236

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*
Από τις  πιο  πολύτιμες  εικόνες της Παναγίας είναι και  εκείνη των «Χαιρετισμών» ή του «Ακάθιστου»  η οποία που βρίσκεται στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους.
Είναι κατασκευασμένη από κηρομαστίχα και περιρρεομένη με μύρο.

Στο πίσω μέρος  πάνω σε αργυρά πλάκα, είναι τετυπωμένος ο Αυτοκράτορας Αλέξιος ο Γ’ ο Κομνηνός και ο Όσιος Διονύσιος  ο οποίος είναι και ο κτήτορας της Μονής. Πρόκειται  για την εικόνα την οποία κρατούσε  ο Σέργιος κατά την ιστορική βραδιά του 626 μ.Χ.  εμψυχώνοντας  το λαό και τον ολιγάριθμο στρατό που υπεράσπιζε την Πόλη, ο οποίος τους ζήτησε  να προσευχηθούν θερμά στην Παναγιά, παρακαλώντας να τους βοηθήσει.
Τότε συνέβηκε ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα και υπερφυσικά γεγονότα της πίστεως.

Τρομαγμένοι οι επιτιθέμενοι εχθροί άκουγαν κάποιο  θόρυβο σαν να ήταν  χιλιάδες στρατός να επιτέθηκε εναντίον τους φέρνοντας  όλεθρο και καταστροφή στις τάξεις τους.

Τα εχθρικά πλοία και πολλά πτώματα ναυτών φάνηκαν στην ακροθαλασσιά των Βλαχερνών.
Αμέσως  ο Πατριάρχης Σέργιος μέσα σε ανέκφραστα χαρμόσυνα συναισθήματα κατευθύνθηκε με τον κλήρο και το λαό προς την Παναγία των Βλαχερνών για να ευχαριστήσουν την Παναγιαά που σαν μια σπλαχνική Μητέρα αγκάλιασε κ βοήθησε τα παιδιά της.

Εκεί, μέσα στο   Ναό  αλλά και εκτός, ο  Πατριάρχης  άρχισε να ψάλλει για πρώτη φορά  μαζί με τους υπόλοιπους πιστούς όρθιοι το: «Τῇ ὑπερμάχῷ στρατηγῷ τὰ νικητήρια .».

Για  το λόγο αυτό ,το Θαυμάσιο εκείνο  πνευματικό άσμα των «Χαιρετισμών», ονομάστηκε «Ακάθιστος Ύμνος».

Βοήθειά μας η Χάρη της Παναγίας μας.

  • Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα και Υποδιευθύντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών