Γράφει ο Μανώλης Μακράκης
Δύο σπουδαίοι μουσικοί ο οργανοποιός – μουσικός Γιάννης Λουκάκης και ο ταλαντούχος λυράρης Μάνος Λουκάκης ξεναγούν τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας στον κόσμο της κρητικής μουσικής
Με αφορμή τη διδακτική ενότητα « Μουσική » στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, ανηφορίσαμε με τους μαθητές μας στις 24 Ιανουαρίου, τον κεντρικό δρόμο στον παραδοσιακό οικισμό της Κάτω Ελούντας και βρεθήκαμε στο εργαστήρι κατασκευής παραδοσιακών οργάνων του εξαίρετου σμιλευτή του ξύλου, μουσικού αλλά και γνήσιου εκφραστή της μουσικής μας παράδοσης Γιάννη Λουκάκη.
Ο Γιάννης υποδέχτηκε τους μαθητές εγκάρδια με τους έμμετρους στίχους του. Στη συνέχεια ο υπογράφων συνέστησε τον καλλιτέχνη στους μαθητές ως οργανοποιό, ως κατασκευαστή οργάνων που έχει δώσει τις λύρες του σε κορυφαίους λυράρηδες και έχει σταθεί ως μουσικός, επάξια δίπλα τους. Πλάι στον Ψαραντώνη, στο Σγουρό και στο Σωπασή (Βρουβογιάννη). Ακολούθως σύστησε και τους μαθητές στον καλλιτέχνη ο οποίος τους εισήγαγε στα μουσικά παραδοσιακά όργανα του νησιού μας. Στη λύρα, στο λαούτο και στο νταούλι. Διεξοδικά, τους μίλησε για τη λύρα. Για τα μέρη της λύρας. Το σκάφος, το καπάκι και τον καβαλάρη. Την επιλογή των κατάλληλων ξύλων αλλά και τα μυστικά για να βγει από το άψυχο ξύλο και τις χορδές η μελωδία. Οι μαθητές ρώτησαν, χάιδεψαν τα ξύλα στο κάθε στάδιο επεξεργασίας τους, είδαν τα εργαλεία με τα οποία εργάζεται ο οργανοποιός, απηύθυναν ερωτήσεις στο δημιουργό και στη συνέχεια αφού πήραν τις απαντήσεις τους απόλαυσαν το κέρασμα του οικοδεσπότη.
Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα στον εξώστη της κατοικίας τους με φόντο το μαγευτικό και γαλήνιο Κόρφο της Ελούντας. Τη σκυτάλη πήρε ο Μανώλης Λουκάκης, ο γιος του Γιάννη. Ο Μάνος έχει σπουδάσει δάσκαλος και είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Κρήτης στη λύρα. Μαθήτευσε δίπλα στο σπουδαίο λυράρη και νονό του Δημήτρη Σγουρό και πήρε πολλά από το μουσικό απόθεμα και την αστείρευτη παρακαταθήκη της οικογένειάς του. Εξαίρετος δεξιοτέχνης, γνώστης της μουσικής μας παράδοσης, άτομο με σοβαρή συγκρότηση και άποψη περί των μουσικών πραγμάτων του νησιού μας, αρχίζει ήδη να καταθέτει τις δικές του δημιουργίες και να χαράσσει το δικό του δρόμο στα δρώμενα της μουσικής μας παράδοσης. Στην αρχή ο Μάνος μίλησε στους μαθητές για τον « Ερωτόκριτο », το υπέροχο λογοτεχνικό δημιούργημα της Κρητικής Αναγέννησης του Βιτσέντζου Κορνάρου. Έπιασε τη λύρα και το δοξάρι του, και οι ήχοι του οργάνου των θεών, αντιλάλησαν από το σμιλευμένο από τους Ελουδιανούς ακονάδες Καρφί, ίσαμε τα γαληνεμένα νερά του απάνεμου Κόρφου, σαγηνεύοντας τους μαθητές με τις υπέροχες μελωδίες του: « Ερωτόκριτος », « Μαύρα μου μάτια », « κοντυλιές » « παραδοσιακά συρτά ». Στο πλάι του ο πατέρας του Γιάννης τον συνόδευε με το τουμπερλέκι του. Ένα αποτελεσματικό μουσικό δίδυμο. Το καινούργιο κρασί στο παλιό βαρέλι. Είχε συνεπάρει το Γιάννη η παρουσία των μαθητών και άρχισε το τραγούδι. Οι μαθητές έκθαμβοι παρακολουθούσαν και συνεπαρμένοι από τους αρχέγονους ήχους, ταξίδευαν στο μαγευτικό, υπέροχο κόσμο της μουσικής μας παράδοσης. Έναν κόσμο γεμάτο από μελωδίες και ηχοχρώματα, τέρψη και αγαλλίαση, περηφάνια και ανάταση.
Δάσκαλος και μαθητές αποχωρήσαμε έμπλεοι συναισθηματικής φόρτισης, που μας πρόσφεραν απλώχερα οι εξαίρετοι δημιουργοί. Γιάννης και Μανώλης Λουκάκης. Πατέρας και γιος παραμένουν θεματοφύλακες των υψηλών αξιών και της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του τόπου μας, όντας γνήσιοι και αυθεντικοί. Επαμύντορες υπερασπίζονται με σθένος και πάθος έναν ευαίσθητο τομέα που πολλοί προσπαθούν να αλλοτριώσουν.
Γιάννη και Μάνο Λουκάκη
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία και σας ευχόμαστε υγεία και δύναμη για να συνεχίσετε τη σπουδαία σας αποστολή.
Ο δάσκαλος και οι μαθητές του Ε2 τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας.