Σημαντικά θέματα τέθηκαν στη σύσκεψη στο Δημαρχείο Φαιστού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.  Γιώργος Γεωργαντάς 

162

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα στο Δημαρχείο Φαιστού σύσκεψη υπό την προεδρεία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Γεωργαντά, του Δημάρχου Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Σενετάκη και του Προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου κ. Μανώλη Ορφανουδάκη.

Στη σύσκεψη τέθηκα θέμα που σχετίζονται με τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής (αποζημιώσεις, κόστος παραγωγής, εργάτες γης, μεταφορές, αυξήσεις στα γεωργικά εφόδια, νέα ΚΑΠ, Δασικοί Χάρτες, αγροτικό δίκτυο  κ.α.)!

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού έθεσε το θέμα των λιπασμάτων και ζήτησε περαιτέρω ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, καθώς τα κόστη καλλιέργειας έχουν γίνει δυσβάσταχτα.

Ο νέος πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης Μεσαράς κ. Γιώργος Πετρουλάκης, έθεσε το θέμα του Φράγματος του Πλατύ, του τεράστιου κόστους του ρεύματος για τα ΤΟΕΒ αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΟΕΒ, καθώς η νομοθεσία που διέπει τα ΤΟΕΒ είναι του 1958.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, τονίζοντας ότι στο Δήμο Φαιστού λειτουργούν τέσσερα ΤΟΕΒ και τα οποία έχουν από κοινού συνεκμετάλευση του φράγματος της Φανερωμένης.

Τόνισε ότι το νερό δεν φτάνει, ενώ ζήτησε χρηματοδότηση για τα μικροφράγματα που έχει ζητήσει ο Δήμος Φαιστού.

Επίσης μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου για να μπορούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι να πηγαίνουν με ασφάλεια στις δουλείες τους.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δει το Υπουργείο τη συμμετοχή ως ισοτίμων μελών των ανθρώπων που αρδεύουν από τις πρώην κοινότητες που έχουν περάσει στα ΤΟΕΒ.

Ο κ. Γεωργαντάς από τη σειρά του συμφώνησε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα ΤΟΕΒ είναι ξεπερασμένο, το Υπουργείο έχει μελετήσει νέο και σύντομα θα δοθεί για διαβούλευση.

Για τα κόστη του ηλεκτρικού ρεύματος σημείωσε ότι θα έπρεπε στο παρελθόν που τα πράγματα ήταν καλύτερα να είχαν δημιουργηθεί ενεργειακά προγράμματα που θα μείωναν το κόστος της άρδευσης.

Τέλος σημείωσε ότι θα δοθεί οικονομική σε ΤΟΕΒ που έχουν μεγάλα χρέη στη ΔΕΗ.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Φαιστού κ. Νίκος Καργάκης, μεταφέροντας αιτήματα κτηνοτρόφων της περιοχής, έδωσε έμφαση στα παρακάτω θέματα:

* Μειωμένες επιδοτήσεις στους κτηνοτρόφους.

* Βιολογική κτηνοτροφία

* Ζωοτροφές

* Συντελεστής βόσκησης

* Νέα ΚΑΠ

Κτηνοτρόφοι που τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη έθεσαν το θέμα των δασικών χαρτών των ζωοτροφών που ξεκινά στα 30 λεπτά από τη Θεσσαλία και φτάνει στη Μεσαρά στα 70 λεπτά κ.α.