Ζήτησε την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας

52

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συναντά αυτή την ώρα την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το γεγονός ότι οι δυο τους έχουν να συναντηθούν δύο ολόκληρα χρόνια, αρκούσε για να δώσει τροφή για σχόλια.

Άλλωστε, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν κρύψει την ενόχλησή τους για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια σειρά από ζητήματα του δημόσιου διαλόγου. Και ιδιαίτερα για τη σιωπή της στο θέμα των παρακολουθήσεων.

Σε δήλωσή του εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε: «Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την παραβίαση του κράτους δικαίου. Τη δημοκρατική εκτροπή από ένα εγκληματικό δίκτυο που λειτουργούσε εντός του Μεγάρου Μαξίμου και καθοδηγούνταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Πλέον δεν μιλάμε για εικασίες και δημοσιεύματα αλλά με αποδείξεις. Τις αποδείξεις που περισυνέλλεξε η ΑΔΑΕ.

Δυστυχώς οι αποδείξεις επιβεβαιώνουν τους χειρότερους φόβους μας. Η ΕΥΠ, την ευθύνη της οποίας έχει ο Μητσοτάκης με πρόσχημα την εθνική ασφάλεια και με διατάξεις υπογεγραμμένες από την αρμόδια εισαγγελέα παραβίαζε το απόρρητο των επικοινωνιών και υπέκλεπτε τις επικοινωνίες πολιτικών προσώπων βουλευτών υπουργών, στρατιωτικών, δημοσιογράφων ακόμα και της ίδιας της ηγεσίας των ΕΔ.

Σε μια χώρα, κράτος δικαίου, δεν μπορεί να μείνει δίχως απόδοση ευθυνών, ο πρωθυπουργός της εκτροπής και της συγκάλυψης οφείλει να αναλάβει τις αμετάθετες ευθύνες. Να πράξει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός σε κράτος δικαίου. Να παραιτηθεί.

Να κλείσω με ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της συγκάλυψης. Η Δημοκρατία θα νικήσει».

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Ο διάλογος Τσίπρα – Σακελλαροπούλου

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν παρουσία των δημοσιογράφων ο κ. Τσίπρας είπε: «Ζήτησα να σας συναντήσω προκειμένου να εκφράσω την αγωνία και τον βαθύτατο προβληματισμό μου για φαινόμενα που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος. Η ελληνική δημοκρατία παραμένει κράτος δικαίου. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, ως εκ τούτου φρονώ ότι έχει έρθει η ώρα το πολιτικό σύστημα να αναλάβει ευθύνες του και να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Ευχαριστώ για την πρωτοβουλία της συνάντησης και της ενημέρωσης, εγώ επιδιώκω επικοινωνία με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Για το θέμα των παρακολουθήσεων έχω τοποθετηθεί στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μου. Είναι σοβαρό ζήτημα, το οποίο συνδέεται, άπτεται της λειτουργία θεσμών και της ποιότητας της δημοκρατίας. Όταν τοποθετήθηκα εξέφρασα πάντα με νόμιμες διαδικασίες την ανάγκη να υπάρξει διαλεύκανση. Είμαστε κράτος δικαίου και με το θέμα κατά περίπτωση ασχολείται η ΑΔΑΕ και η Βουλή, καθώς και οι δικαστικές αρχές όπου κατά ένα μέρος έχει πάει. Το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν την διαδικασία άρσης του απορρήτου και της ενημέρωσης ενδιαφερομένων. Στη συγκυρία αυτή έχουμε καθήκον οι αρχές να προστατεύουν το αγαθό της εθνικής ασφαλείας, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Είναι δύσκολη στάθμιση με κόστος, αλλά αναγκαία. Η δημοκρατία μας έχει βάθος και συνέχεια και η Ελλάδα έχει εδραιωμένη θέση και αναγνώριση στην ευρωπαϊκή οικογένεια και χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε το πολύτιμο κεκτημένο γιατί είναι θέμα σεβασμού και στους πολίτες που σε κρίσιμες περιόδους δοκιμάστηκαν και επέδειξαν ωριμότητα και αντοχή. Από συναντήσεις μου στο εξωτερικό αντλώ την πεποίθηση ότι έχουν προσδοκίες για τα επόμενα χρόνια για την χώρα μας που έχει να επιδείξει πολλά σε ενέργεια περιβάλλον ψηφιακές υπηρεσίες». Πηγές από την Κουμουνδούρου έσπευσαν να διευκρινίσουν πως πρόκειται για μια συνάντηση, την οποία η πλευρά τους είχε ζητήσει εδώ και καιρό, όμως εκκρεμούσε εξαιτίας των προγραμμάτων τόσο της Προέδρου όσο και του αρχηγού τους. Αφού βρέθηκε ο κατάλληλος χρόνος, ήρθε και η ώρα να πραγματοποιηθεί.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι μια συνάντηση για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ωστόσο, αφήνουν να εννοηθεί ότι το ζήτημα των υποκλοπών θα τεθεί επιτακτικά από την πλευρά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές χωρίς να έχει αποκαλυφθεί ούτε ποιοι διενεργούσαν τις «νόμιμες επισυνδέσεις» από την ΕΥΠ, ούτε αν σχετίζονται με το Predator.

Επίσης, το γεγονός πως το κακόβουλο αυτό λογισμικό συνεχίζει να κυκλοφορεί ανενόχλητο, είναι ένα στοιχείο που από μόνο του προκαλεί ανησυχία. Ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου.

Η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εντάσσεται στις θεσμικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει το τελευταίο διάστημα ο πρώην πρωθυπουργός για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί την ΑΔΑΕ και τον πρόεδρό της, Χρήστο Ράμμο. Αποχωρώντας είχε στα χέρια του έναν λευκό φάκελο, που περιείχε τα ευρήματα των ερευνών που πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξήγαγε για την υπόθεση των υποκλοπών.

«Ο Αλεξης Τσίπρας τόσους μήνες έχει χειριστεί το θέμα απολύτως θεσμικά και δε πρόκειται να πει ονόματα ούτε στο πεζοδρόμιο ούτε στα τηλεοπτικά στούντιο, παρά μόνο όπως οφείλει από το βήμα της Βουλής στο ναό της Δημοκρατίας. Αύριο αναμένεται να λάβει το λόγο και να τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου για την Υγεία στην Ολομέλεια», υπογράμμισαν στο Newsbomb.gr στενοί συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια επιστολή εστάλη και στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.

Πηγή: newsbomb.gr