Βραδυφλεγής βόμβα η Λαβύρινθος! Δεκάδες τόνοι πυρομαχικά μέσα στην υγρασία και στη φθορά του χρόνου…

186

Ένα πολύ σοβαρό θέμα, γνωστό σε όλους, αλλά χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί ακόμα, είναι το θέμα της Λαβυρίνθου που βρίσκεται στο Καστέλι του Δήμου Φαιστού, και των δεκάδων τόνων πυρομαχικών που υπάρχουν μέσα από την Κατοχή.

Τα πυρομαχικά, άγνωστης ποσότητας, βρίσκονται στη Λαβύρινθο πάνω από 70 χρόνια, μέσα στην υγρασία και στη φθορά του χρόνου.

Ειδικός γνώστης του θέματος, ο οποίος επικοινώνησε με το “e-mesara.gr” μας ανέφερε ότι χρόνο με το χρόνο τα πυρομαχικά αυτά γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα. Μας τόνισε την ανάγκη της άμεσης απομάκρυνσης τους, καθώς σε μερικά χρόνια, ίσως αυτό να μην είναι εφικτό. Επίσης μας είπε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν καθημερινά, καθώς δε γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθούν τα πυρομαχικά σε ένα δυνατό σεισμό…

Μάλιστα χαρακτήρισε τη Λαβύρινθο ως «βραδυφλεγή βόμβα»!

Η απομάκρυνσή τους μπορεί να γίνει μόνο από τους πυροτεχνουργούς του Στρατού, που είναι οι πλέον ειδικευμένοι…

Για το θέμα θα πρέπει να υπάρξει άμεση κινητοποίηση τόσο του Δήμου Φαιστού, όσο και της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, ώστε να βρεθούν χρήματα και να προχωρήσει η απομάκρυνση των πυρομαχικών από τη Λαβύρινθο, καθώς προέχει η ασφάλεια της περιοχής!

Ας ελπίσουμε ότι σήμερα στη συνάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη και του Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Αυγενάκη με το Δήμαρχο Φαιστού κ. Νικολιδάκη, θα πέσει στο τραπέζι το παραπάνω θέμα, καθώς αν λυθεί αυτό, μόνο τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η προσπάθεια αποκατάστασης της Λαβυρίνθου…

Ζ. Κ.