Βοτανικό πάρκο Xανίων: Ένας παράδεισος για εκατοντάδες φυτά και ζώα

122

Αφορµή για τη δηµιουργία του Βοτανικού Πάρκου Χανίων, το οποίο βρίσκεται 18 χλµ. έξω από την πόλη των Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στάθηκε µια πυρκαγιά που κατέκαψε την περιοχή το 2003, αλλά και η ευαισθησία και η διάθεση ενός εµπνευσµένου ανθρώπου, του Πέτρου Μαρινάκη.

Μετά τη φωτιά, η οικονοµική και οικολογική καταστροφή για το χωριό ήταν ανυπολόγιστη. Περίπου εκατό χιλιάδες δέντρα «τσουνάτης» ελιάς, ηλικίας πάνω από 400 χρόνων, κάηκαν και ο οικισµός Σκορδαλού βρέθηκε σε πολύ άσχηµη κατάσταση. «Αντικρίζοντας την καµένη γη, η µόνη σκέψη που είχα ήταν να τη φυτέψουµε και πάλι. Να ξανανθίσει ο τόπος µας. Το γεγονός ότι τόσο ξαφνικά καταστράφηκε το φυσικό περιβάλλον µού προκάλεσε ανείπωτη θλίψη. Εξίσου, όµως, θλιβερό ήταν για µένα και το γεγονός ότι όλα αυτά συνέβησαν σε µια εποχή που οι άνθρωποι έχουν αποµακρυνθεί από τη φύση», σηµειώνει ο κ. Μαρινάκης. «Η απόσταση ανάµεσα στην ιδέα και την υλοποίησή της ήταν µεγάλη, συχνά κουραστική, και προϋπέθετε ανεξάντλητη υποµονή, προσήλωση και επιµονή. Είµαστε περήφανοι που το Βοτανικό Πάρκο και οι Κήποι της Κρήτης είναι µoναδικοί στο είδος τους στην Ευρώπη. Η προσπάθεια, όµως, δεν σταµατά εδώ. Στόχο έχουµε συνεχώς να τα εµπλουτίζουµε µε νέες ποικιλίες φυτών και δέντρων, µε νέα µονοπάτια εµπειριών», επισηµαίνει.

Το Πάρκο

Πρόκειται για µία έκταση 200 περίπου στρεµµάτων, µε φρουτόδεντρα από όλο τον κόσµο, βότανα, φαρµακευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά. Είναι ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαµόρφωση του εδάφους και το µικροκλίµα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για χιλιάδες φυτά και ζώα.

Η εµπειρία της επίσκεψης στο πάρκο διαρκεί σχεδόν δύο ώρες, όπου ο επισκέπτης µπορεί να ακολουθήσει µονοπάτια φυσικού κάλλους, ενώ παράλληλα θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα πολλά και διάφορα φυτά και δέντρα που ευδοκιµούν στη φυτεµένη πλαγιά. Η σωστή σήµανση των µονοπατιών οδηγεί τα βήµατά του στα διάφορα τµήµατα του Βοτανικού Πάρκου, όπου θα δει τροπικά και οπωροφόρα δέντρα, εσπεριδοειδή, βότανα και αµπέλια.

Το καταπράσινο τοπίο συµπληρώνει η λίµνη στο κάτω µέρος του πάρκου, που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά, ενώ στην περιοχή πετούν ακόµη και γεράκια. Επίσης, το πάρκο διαθέτει ένα υπαίθριο, πέτρινο και ατµοσφαιρικό αµφιθέατρο, το οποίο προσφέρεται για µικρές εκδηλώσεις.

Photo: Aμαλία Κωβαίου

Πηγή: travel.gr