Βιργινία Τσουδερού: Οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση

1177

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης

Η Βιργινία Τσουδερού υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Με διευρυμένο και σημαντικό μορφωτικό κεφάλαιο, συνέδεσε το όνομά της με καίριες πολιτικές παρεμβάσεις και καινοτομίες.

Η ανυπόκριτη φιλοπατρία της, η ιδεολογική της ευρυχωρία, η ανυποχώρητη στάση της έναντι της δικτατορίας, η χωρίς εμμονές προσήλωσή της στους δημοκρατικούς θεσμούς ήσαν σημαίνοντα χαρακτηριστικά μιας πολιτικού που άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη το έργο της.

Εκτός από καίριες πολιτικές πρωτοβουλίες, η ίδρυση της Διεθνούς Διαφάνειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα μας και προ πάντων το κορυφαίο εγχείρημά της, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, συνοψίζουν το πρωτοπορακό όραμά της για την ισχυροποίηση των δημοκρατικών θεσμών και την ανάπτυξη με όχημα τον πολιτισμό.

Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με τη Βιργινία Τσουδερού στην προώθηση κοινωνικών πολιτικών στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας ως αρμόδιος υφυπουργός, όταν πρότεινε να θέσει στη διάθεση της πολιτείας τις υποδομές και την τεχνογνωσία του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης για την υλοποίηση πολιτικών που θα ήταν υποστηρικτικές σε άτομα και ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση.

Είχα ακόμη την τιμή, ως προσκεκλημένος ομιλητής, να αποτιμήσω το μοναδικό για την ελληνική επαρχία, εγχείρημά της με την ίδρυση και λειτουργία του πολυδύναμου Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, δομή ποιοτικής παροχής πολιτιστικών υπηρεσιών και δράσεων, πρότυπο αναπτυξιακής πολιτικής.

Γνωρίζω πως μέχρι τέλους ανάλωσε δυνάμεις και μεγάλο μέρος της περιουσίας της προτιμώντας να στερηθεί η ίδια αλλά να συνεισφέρει στον τόπο. Τιμώντας τη μνήμη και το έργο της φορείς και πολιτεία οφείλουν να στηρίξουν την πολύτιμη παρακαταθήκη της για να υπάρξει συνέχεια και προοπτική στο όραμά της.

*          Ο κ. Μάρκος Μπόλαρης είναι Βουλευτής και τέως Υπουργός