Βαγγέλης Τσιμπραγάκης: Οι αγρότες έχουν ανάγκη από αρκετό και καλής ποιότητας νερό άρδευσης

1701

Το κείμενο της παρέμβασης του Βαγγέλη Τσιμπραγάκη στη σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή που έγινε την Τετάρτη στο Δήμο Φαιστού

Μεσαρά: Μια εύφορη πεδιάδα που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καλλιεργείται εντατικά.

Στο κλίμα και στην ευφορία της στηρίχτηκαν και ευημέρησαν οι κάτοικοι της αιώνες τώρα.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χιλιάδες τόνοι αγροτικών μεσσαρίτικων προϊόντων καλύπτουν την εγχώρια ζήτηση και μεγάλες ποσότητες οδηγούνται στις εξαγωγές φέρνοντας πολύτιμο συνάλλαγμα στην πατρίδα.

s

Στον Συνεταιρισμό Τυμπακίου η μεθοδική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια αποσκοπεί:

  • Στον προγραμματισμό της παραγωγής σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.
  • Στην βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων
  • Στην ενίσχυση της εμπορικής τους αξίας και προώθησης αυτών.
  • Σε περιβαλλοντικά μέτρα που αφορούν το νερό άρδευσης , την παραγωγή με φιλικούς για το περιβάλλον μεθόδους (ενεργειακό αποτύπωμα), βιολογική γεωργία, ολοκληρωμένη διαχείριση.
  • Στην πρόληψη και διαχείριση κρίσεων.

Τα τελευταία χρόνια καινούργια προβλήματα ήρθαν και επιβάρυναν τους αγρότες, ο έντονος ανταγωνισμός από τρίτες χώρες (χώρες εκτός Ε.Ε.), το υψηλό κόστος παραγωγής, η υπερφορολόγηση, το νέο ασφαλιστικό και το παραεμπόριο απορροφούν μεγάλο μέρος από τα έσοδα τους.

Μόνη διέξοδος η περεταίρω αύξηση της παραγωγής.

Για την επιτυχή αύξηση της παραγωγής βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει αρκετό και καλής ποιότητας νερό άρδευσης.

Η κλιματική αλλαγή δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την Κρήτη. Παρατηρείται μια μείωση των βροχοπτώσεων τα τελευταία χρόνια που μας ανησυχεί, από τα 7,5 δισεκατομμύρια κυβικά νερό που ήταν παλαιότερα οι βροχοπτώσεις στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει κάτω από τα 4 δισεκατομμύρια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Από τα 600 χιλιοστά βροχής που έπεφταν παλαιότερα στον κάμπο της Φαιστού τώρα με δυσκολία ξεπερνούν τα 200 χιλιοστά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες τα μεγάλα διαστήματα ξηρασίας καθώς και οι δυνατοί άνεμοι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αποταμίευσης στον υπόγειο υδροφορέα.

Με δεδομένο ότι στην γεωργία κατευθύνεται περισσότερο από το 80% του νερού αυτού γίνεται επιτακτική η ανάγκη της βελτίωσης και της αποτελεσματικότητας της άρδευσης.

Η χρήση στάγδην άρδευσης, συχνότερα και μικρότερης διάρκειας ποτίσματα, πότισμα τις βραδινές ώρες που περιορίζεται η εξάτμιση, καθώς και μέρες χωρίς δυνατούς ανέμους είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορούν να εξοικονομήσουν νερό χωρίς να περιορίσουν την δυναμική των καλλιεργειών και τις αποδόσεις.

Ταυτόχρονα οι φορείς διαχείρισης πρέπει να επιβλέπουν και να επιτηρούν το δίκτυο, προκειμένου να επιμελούνται άμεσα τυχών διαρροές, ζημιές αλλά και φαινόμενα κλοπής και κακής διαχείρισης.

Η κλιματική αλλαγή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν είναι κάτι σημερινό, είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα που εξελίσσεται και μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, η περιοχή της Μεσσαράς όπως και όλη η νότια Κρήτη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.

Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μιλάνε μέχρι και για ερημοποίηση τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαγνώσει αυτόν τον κίνδυνο και έχουν μελετήσει έργα που μπορούν να αναστρέψουν την υφιστάμενη κατάσταση.

Ένα τέτοιο έργο που μπορεί να σώσει την αγροτική παραγωγή, να την βελτιώσει και ουσιαστικά να διατηρήσει τον τόπο μας σε αναπτυξιακό πρόσημο και βεβαίως οι νέοι να έχουν περιθώρια να μείνουν και να προκόψουν στον τόπο τους, είναι το φράγμα του πλατύ και ο αγωγός πλήρωσης του φράγματος φανερωμένης.

Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε αυτό το έργο και άλλα που έχουν σχεδιαστεί, να υλοποιηθούν άμεσα προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα.

Δεν έχουμε την πολυτέλεια 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό να καταλήγουν 10 χιλιόμετρα δίπλα μας στην θάλασσα και ο κάμπος της Φαιστού να διψά.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες η αγροτική παραγωγή στην Μεσαρά μεγάλωσε γενιές και γενιές, έχει παρελθόν αλλά οπωσδήποτε έχει και μέλλον με προοπτική, αρκεί η πολιτεία να δώσει τα εργαλεία που η τοπική κοινωνία προσδοκά και χρειάζεται.

Τον δρόμο της Μεσαράς, το φράγμα του Πλατύ, τον αγωγό πλήρωσης της Φανερωμένης, το Λιμάνι του Νότου και την αξιοποίηση του αεροδρομίου Τυμπακίου.

Ευχαριστώ.

*          Ο κ. Βαγγέλης Τσιμπραγάκης είναι Πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου και Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Α’ Ζώνης Μεσαράς