Το θαύμα της ευρέσεως της εικόνας του Ευαγγελισμού στο Μοχό το 1874

134

Σήμερα η τοπική μας εκκλησία τιμά τη «Σύναξις της ευρέσεως της εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της Ευαγγελιστρίας,  Μοχού»!

Τι λέει όμως η εκκλησιαστική μας παράδοση γι΄ αυτό το μεγάλο θαύμα;

Το 1874 στο Μοχό Πεδιάδος οι κάτοικοι του χωριού ξεκίνησαν να κτίσουν ένα μεγάλο ναό στη μέση του χωριού και αφού κατεδάφισαν το μικρό ναό της Αγίας Παρασκευής που υπήρχε εκεί…

Και ενώ διαρκούσαν οι εκσκαφές ο ταμίας της ενορίας Νικόλαος Αρχοντάκης βρήκε στο χώμα ένα μέταλλο μικρών διαστάσεων που το πήγε στο σπίτι του.

Δεν το θεώρησε κάτι το σημαντικό, το έβαλε σε ένα καλάθι και το κρέμασε στα δοκάρια.

Σαν ξάπλωσε να κοιμηθεί παρατήρησε ότι το καλάθι κουνιόταν σαν να γινόταν σεισμός.

Κάποια στιγμή σταμάτησε, αλλά επαναλήφθηκε πάλι.

Την τρίτη φορά είδε από το καλάθι να βγαίνει μια φωτιά και να φτάνει ως την κορυφή του σπιτιού.

Έβαλε τις φωνές και ξύπνησε όλη την οικογένειά του.

Το πρωί έτρεξε στους Ιερείς του χωριού οι οποίοι αφού τον άκουσαν προσεκτικά αποφάσισαν να πάνε το μέταλλο σε χρυσοχόο στο Ηράκλειο να το καθαρίσει.

Έτσι και έγινε…

Και μετά τον καθαρισμό φάνηκε τυπωμένη στο μέταλλο εικόνα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου!

Με μεγάλη χαρά επέστρεψαν στο Μοχό και ανήγγειλαν το γεγονός. Κτίστηκε μεγάλος Ιερός Ναός στην Θεοτόκο και η Αγία Εικόνα  κάνει θαύματα σε όσους την προσκυνούν με πίστη…

«Διηγούνται γαρ ότι τυφλοί ανέβλεψαν, χωλοί περιεπάτησαν, δαιμονώντες της μάστιγος απηλλάγησαν και πολλοί ποικίλων ασθενειών εθεραπεύθησαν, μακαρίοντες την ευεργέτιδα Θεοτόκον και δοξάζοντες τον εν Τριάδι Θεόν…» αναφέρει σήμερα ο Συναξαριστής!