To νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων του Κέντρου Υγείας Χάρακα! Τα πεπραγμένα του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου…

160

Οι εκλογές του Συλλόγου Φίλων Κέντρου Υγείας Χάρακα που διεξήχθησαν στις 5 Ιουνίου 2022 με προφανή συμμετοχή 430 ψηφοφόρων!

Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος αναγνωρίζει τις προσπάθειες του Συλλόγου για την συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του τόπου μας!

Επίσης έκανε την τιμή να εκλέξει πρώτη την κ. Κατερίνα Χάουσνερ και αυτό σημαίνει ηθική επιταγή να συνεχιστεί η προσπάθεια του Δ.Σ. να συνεισφέρει στη βελτίωση του υψίστου αγαθού που είναι η υγεία.

Οι εκλεγέντες συγκρότησαν σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου με την ακόλουθη σύνθεση:

Πρόεδρος: Κατερίνα Σφακιανάκη- Χαουσνερ

Αντιπρόεδρος: Μανώλης Καλογιαννάκης του Γεωργίου

Γραμματέας: Πελαγία Κρουσταλάκη

Ταμίας: Μαρίνα Μαράκη

Μέλη: Ζαχαρίας Κουμιανάκης Ελένη Μετζακη Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου

Δημοσιεύουμε τα πεπραγμένα του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου:

                      ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

                   ΦΙΛΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΆΡΑΚΑ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ:  Νοέμβριος2019 – Μάιος 2022

Παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν τα τελευταία δύο χρόνια  το απερχόμενο Δ.Σ. διεκδίκησε δυναμικά την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων του Κ.Υ.και συνέχισε να προσφέρει πολύτιμη υλικοτεχνική βοήθεια .

Τα Μέλη του Δ.Σ.είχαν διαρκή τηλεφωνική  και ηλεκρονική επικοινωνία μεταξύ τους. Σεβόμενοι το ισχύον, λόγω της πανδημίας ιατρικό πρωτόκολλο, πραγματοποιήθηκαν ελάχιστα διά ζώσης διοικητικά συμβούλια.

Το ιατρικό  προσωπικό ( και όχι μόνο) του Κ.Υ.αναγνωρίζοντας τον βαρυσήμαντο ρόλο του Συλλόγου Φ.Κ.Υ.Χ. επιδιώκε την αρμονική συνεργασία μαζί του. Ενημέρωνε το Δ.Σ. για τις ελλείψεις ,προβλήματα και θέματα του Κ.Υ και των Π.Ι.                                                            Το Δ.Σ.τους ευχαριστεί θερμά,  η αναγνώριση και η ηθική υποστήριξη τους στο έργο του,  ενήργησε ως  κινητήριος δύναμη .

Το Δ.Σ. μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων των συνέβαλε ουσιαστικά στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Κ.Υ. π.χ. 1) Αγορά πτυσσόμενης γυναικολογικής  καρέκλας  528,80 ευρώ 1) 2 Μονιτορ 2.240.00 ευρώ για Π.Ι.Ασημίου και Παιδιατρικό Ιατρείο 3) Σύστημα ενδοσκοπικής παρακέντησης 1339.20 ευρώ για το παιδιατρικό ιατρείο 4) Επίπλωση γραφείου ακτινολογικου 800.00 ευρώ 5) επίπλωση γραφείο μικροβιολογικό 480.00ευρώ, 5) επισηςγια το παιδιατρικό ιατρείο α) βρεφοζυγός β) ψηφιακός ζυγός με αναστημόμετρο γ)ωτοσκόπιο σύνολο 1.010.00 και μικρο εξοπλισμό  453.84 ευρώ,καθως και αναγκαίων προστατευτικών μέσων υγιεινής                                                                                                                                                                                                         

Για στοιχειώδη ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου αναθέσαμε σε κηπουρό την φύτευση λουλουδιών 778 ευρώ και για το κόψιμο των χόρτων του  κήπου 170 ευρώ

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπολίτες μας (κυρίως Χρακιανούς), που με τις χρηματικές τους δωρεές, μας επέτρεψαν να προσφέρουμε σημαντική βοήθεια στο Κ.Υ.

Στο Ασήμι πραγματοποιήθηκε έρανος παραμονές Χριστούγεννων 2019 από τον Πρόεδρο Κοινότητας Ασημίου και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής του Συλλόγου κ. Γ.Φουντουλάκη, τον κ. Ζ.Κουμιανάκη μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και την Προέδρο του Δ.Σ. κ.Κατερίνα Σφακιανάκη – Χάουσνερ                                                           

Συγκεντρώθηκαν 1549 ευρώ . Από το ποσό αυτό αγοράστηκε το Μόνιτορ στο Π.Ι. Ασημίου ,200 ευρώ διατέθηκαν για την αντικατάσταση του ξύλινου προστατευτικού διαζώματος της υπερυψωμένης αυλής του, το υπόλοιπο ποσό διατέθηκε για τον εξοπλισμό του παιδιατρικού ιατρείου του Κ.Υ..

Ευχαριστούμε τά εμπορικά καταστήματα και τους κατοίκους του Ασημίου για την πολύτιμη συνεισφορά τους                        

 Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού και  τις διάφορες δυσλειτουργίες του Κ.Υ. και Π.Ι.,  το Δ.Σ. του Συλλόγου εκτός απο τις τηλεφωνικές  και προσωπικές  επαφές  ( περιορισμένες λόγω πανδημίας ) ,υπέβαλε επίμονα γραφτά αιτήματα προς όλες (26 επιστολές πρωτοκολλημένες  στο Αρχείο του Συλλόγου) τις αρμόδιες αρχές :      Διοίκηση 7ης ΥΠΕ ( Διοικήτρια- Υποδιοικητή Π.Φ.Υ. )  Υπουργό Υγείας ,  Γ.Γ. Π.Φ.Υ., Περιφερειάρχη , Δήμαρχο Αρχανών- Αστερουσίων και στους Βουλευτές του Νομού μας .

Κάποια  αιτήματα μας υλοποιήθηκαν, άλλα, διαχρονικά προβλήματα ,κυρίως ελλείψεις προσωπικού, επιζητούν την ακαταπόνητη προσπάθεια όλων μας για την άμεση επίλυση τους .

Παραθέτω μερικές  απο τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις  του Δ.Σ. :

ΟΙ μηνιαίες επισκέψεις ειδικευμένων ιατρών στο Κ.Υ. καρδιολόγος ( σε άδεια μητρότητας ) ακτινολόγο, για την λειτουργία του Υπερηχογράφου ( ανω- κάτω κοιλίας , θυρεοειδή , προστάτη)

Για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου  ( αιματοληψία ) την περιόδο της νόμιμης απουσίας των  των εργαζόμενων ( ευπαθέις ομάδες λόγω Covid)                                                               Την παράταση του χρόνου αιμοληψίας  και την αλλαγή παραλαβής της , για την αποφυγή της πολυήμερης αναμονής των ασθενών, που προκαλούσε έντονες διαμαρτυρίες και συχνά άδικες εντάσεις εναντίον των εργαζομένων.

Επίσης δυναμική υπήρξε και η παρέμβαση του Δ.Σ. για την ‘εγκαιρη έναρξη λειτουργείας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ του Χάρακα,προς αποφυγή της ταλαιπωρίας της παραπομπής των κατοικών της περιοχής μας σε απομακρυσμένα κέντρα.                                                                 Μετά την ενημέρωση του Φαρμακείου  Δασκαλάκη Χάρακα τον Δεκέμβριο του 2021 αναφορικά με το τρίτο εμβόλιο, στην δυσκολία  εύρεσης ραντεβού, λογω περιορισμένου αριθμού επιτρεπόμενων εμβολιασμών ημηρεσίως (44 )στο Κ.Υ Χ  και δικαιολογημένης οργής των κατοίκων της περιοχής μας για την παραπομπή τους σε απομακρυσμένα εμβολιαστικά κέντρα, το Δ.Σ. απευθύνθηκε άμεσα στον Γ.Γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ.Θεμιστοκλέους αλλά και την Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ.                                             Το αίτημα μας απαντήθηκε εγγράφως απο την 7η ΥΠΕ στις 14/1/22       αύξησε τον  ημερήσιο αριθμό εμβολιασμού ανά 18ημερεσίως σύνολο 62.

Τον Φεβρουαρίο 2022 μετά από πολυήμηνη αναμονή,  ορίστηκε συνάντηση  με τον Υποδιοικητή της7ης ΥΠΕ κ.Δ.Αγαπίου , τον  Πρόεδρο της Κοινότητας Λιγορτύνου κ.Β.Καραντεμοίρη – εκπροσώπου των Π.Κ. της δ.ε. Αστερουσίων -και της Προέδρου του Συλλόγου κ. Κατερινας Χάουσνερ.                                                                                    Από κοινού, ενημερώσαν  με σαφήνεια τον κ.Αγαπιου για  τα ακραία σοβαρά προβλήματα που αφορούσαν το Κ.Υ., τις ελλείψεις  προσωπικού, εξέφρασαν την αγωνία τους  για  την επισφαλή λειτουργία του και αιτήθηκαν την άμεση  επίλυση τους.                        Η Ανταπόκριση υπήρξε θετική.  Ο κ.Αγαπίου ήταν γνώστης κάποιων  προβλήμάτων,  επέδειξε κατανόηση και υποσχέθηκε να συμβάλει στην επίλυση τους

Το Δ.Σ.εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον κ.Καραντεμοίρη και σε όλους τους Πρόεδρους Κοινοτητων της δ.ε.Αστερουσίων για την ενεργή και υπεύθυνη συμμετοχή τους στην διασφάλιση της ευρυθμης λειτουργίας του Κ.Υ. και Των Π.Ι.

Το κυριότερο όμως επίτευγμα του Δ.Σ. υπήρξε η νομιμοποίηση του κτιρίου  του Κ. Υ. και εγκριση μελέτης για την θερμική ανακαίνιση του με το ποσό 727.000 ευρώ

Την αναγκαιότητα της ανακαίνισης του κτιρίου ( οφθαλμοφανείς οι φθορές σε  όλους τους χώρους του) είχε αναγνωρίσει και το προηγούμενο Δ.Σ. και μέσω της Προέδρου ,ανέλαβε την πρωτοβουλία  να  απευθυνθεί  σε όλους τους φορείς προσωπικά και γραπτά .                                                                                                           Με την αλλαγή της κυβέρνησης και της 7ης ΥΠΕ  στην πρώτη προγραμματισμένη  συνάντηση 6/12/2019   του Διευθυντη του Κ.Υ. κ.Δρακωνάκη  και της Προέδρου του Δ.Σ.κ.Κατερίνα Χάουσνερ με   την νέα Διοικήτρια  κ. Λ.Μπορμπουδάκη και Υποδιοικητή κ.Δ. Αγαπίου  με σκοπό  την ενημέρωση  για τα ζωτικά προβλήματα του Κ.Υ.Χ., ο κ.Δρακωνάκης ακύρωσε την παρουσία του λίγα λεπτά πριν την καθορισμένη ώρα .                                                                                          Η Πρόεδρος  αναφέρθηκε  στα  διαχρονικά προβλημάτα και ελλείψεις προσωπικού  του Κ.Υ. και των Π.Ι.Ιατρείων .                                                                             Αιτιολογημένη, η έντονη διαμαρτυρία της για την κατάφωρα άνιση μεταχείριση και συνεχή υποβάθμιση του Κ.Υ.Χ. έναντι των άλλων πολυτελών ανακαινισμένων Κ.Υ.του Νομού μας .                                                         Η απάντηση ΄της κ.Μπορπουδάκη ήταν σοκαριστική.                                                             «Το Κέντρο Υγείας Χάρακας δεν μπορεί να ενταχτεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης , διότι είναι παράνομη οικοδομή »                                     -Η ύστερη απόδοση ευθυνών σε όλους τους υπευθυνους που αδράνησαν και αμέλησαν την νομιμοποίηση του δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα σκοπό-

Τις επόμενες ημέρες στην συνάντηση φορέων του Χάρακα  στο Δημαρχείο Αρχανών – Αστερουσίων  με τον  Δήμαρχο  κ.Μ.Κοκοσάλη   η  παρούσα Πρόεδρος ενημέρωσε τον Δήμαρχο για την απίστευτη πληροφορία σχετικά με το Κ. Υ. Χάρακα.                                                                         Η αμεσότητα της προτεινόμενης λύσης  του κ.Κοκοσάλη  υπήρξε εμψυχωτική.                                                                                                                   Υπεύθυνη αρχή για  την νομιμοποίηση του κτιρίου  ήταν το Υπουργείο Υγείας και κατά συνέπεια η 7η ΥΠΕ,  με προθυμία ανέλαβε ο κ.Κοκοσάλης να προτείνει στην 7η ΥΠΕ  προγραμματική σύμβαση και να αναλάβει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου την  κτιριακή νομιμοποίη του Κ.Υ προς αποφυγή  χρονοβόρας διαδικασίας .                                                                                 Παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν τους επόμενους  μήνες απο την απειλή της φονικής πανδημίας, η Τ.Υ.του Δήμου προχώρησε το δύσκολο έργο της , το Δ.Σ. ανέλαβε και διεκπεραίωσε την επίσης χρονοβόρα εύρεση συμβολαίου και τοπογραφικού. Η μελέτη ολοκληρώθηκε επιτυχώς απο την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και εστάλη προς Υ.Υ.για έγκριση. Ακολούθησε η απο τον νόμο προβλεπόμενη διαδικασία , η έγκριση του Υ.Υ. με το ποσό των 727.000ευρώ και παράδοση προς την Περιφέρεια Κρήτης για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.                                                                              Η μελέτη επέστρεψε στο Δήμο Αρχανών Αστερουσίων  και έχουμε την  πειστική διαβεβαίωση του Δημάρχου, ότι θα ενταχθεί σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης μόλις ανακοινωθεί η έναρξη αρμόδιου προγράμματος .

Το Δ.Σ.του Συλλόγου ωφείλει θερμές ευχαριστίες στον Δήμαρχο κ.Κοκοσάλη για την ανεκτίμητη οικειοθελή υπηρεσία που προσέφερε, στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την έγκυρη μελέτη,  τον Περιφερειάρχη  κ.Σ.Αρναουτάκη για την τελική συμβολή του στην ολοκληρωση της εγκρισης,  την κ.Ευα Λαδουκάκη ιατρό του Κ.Υ. και Δ.Σ.του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων για την υποστηρικτική θέσης της   στην  αδιαμφισβήτητα επίμονη  πρωτοβουλία του Σ.Φ.Κ.Υ.Χ. και συνεχή ενημέρωση του σε όλη την πορεία της διαδικασίας υλοποίησης του σπουδαίου επιτεύγματος.                                       Η Πρόεδρος,  το Δ.Σ.  τα μέλη του Σ.Φ.Κ.Υ.Χ αλλά και ο πληθυσμός της περιοχής μας ωφείλει αναγνώριση στην συνεργασία όλων όσων επέφεραν  το επιτυχές  αποτέλεσμα .

Η ευχή όλων, η άμεση ένταξη σε πρόγραμμα και ταχεία έναρξη των εργασίων ανακαίνισης, υπάρχει μέγιστη ανάγκη.

Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην ταχτική προσφορά δωρεών ( μικρό εξοπλισμό ιατρικών μέσων ) απο μέλη του Συνδέσμου Δημοκρατικών Ιατρών Γερμανίας  και το τελευταίο χρηματικό ποσό των 1500 ευρώ .                                                                            Δυστυχώς, με το  τραγικό  ατύχημα της Προέδρου ( στις Αλπεις στην Αυστρία) χάσαμε μια ένθερμη υποστηρήκτρια του Κ.Υ.                                              Επίσης εισαγωγέας ( φίλος απο Γερμανία) ιατρικών αναλώσιμων πρόσφερε μεγάλο αριθμό υψηλής προστασίας μασκών στο Κ.Υ.

 

Η  Πρόεδρος του Δ.Σ.                                                                                                                      Κατερίνα Χάουσνερ  

Το Δ.Σ. Τριανταφυλλάκης Χαράλαμπος Αντιπρόεδρος                                                                          Μαριετακη    Μαρία Γραμματέας ( Εως 17-9-21)                                                          Κουμιανάκης Ζαχαρίας Ταμίας                                                                                                          Τα Μέλη :Ανδρουλάκης Ιωάννης , Γκοντές Νίκος , Χρονιάρη Αγγελική  ( αντικατέστησε τον Ρουσσάκη Μιλτιάδη 5/9/2020)