Το ελαιόλαδο επουλώνει τα εγκαύματα

37

Το λάδι χρησιμοποιούταν από την αρχαιότητα, όχι μόνο για να καλύψει της διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου, αλλά και λόγω των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Στον Ιπποκράτειο Κώδικα απαντώνται πάνω από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του ελαιολάδου, ενώ ο Σοφοκλής χαρακτήρισε την ελιά ως «παιδότροφο».

Σήμερα,  γίνεται κατανοητό ότι όσα οι αρχαίοι αντιλαμβάνονταν με παρατηρήσεις και διαίσθηση ο σύγχρονος άνθρωπος τεκμηριώνει με επιστημονικές μελέτες.

Μελέτες  λοιπόν, έχουν δείξει μεταξύ άλλων ότι το ελαιόλαδο μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Τις θεραπευτικές του ιδιότητες, όσον αφορά την επούλωση των εγκαυμάτων, έχουν επισημάνει πολλές μελέτες στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικά με άρθρο που είχε δημοσιευτεί το 2004 στο περιοδικό «Ελιά και Ελαιόλαδο» ο γεωπόνος- βιοτεχνολόγος Στυλιανός Φάκας ανέφερε, ότι το ελαιόλαδο προστατεύει το δέρμα από εγκαύματα, που προκαλεί η αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τώρα, τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Burns, δείχνουν ότι η κατανάλωση του ελαιολάδου μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των εγκαυμάτων.

Ο σκοπός της εν λόγω μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης του ελαιολάδου στην επούλωση των εγκαυμάτων, ύστερα από καθημερινή κατανάλωσή του από άτομα που ήδη νοσηλεύονταν.

Στη μελέτη συμμετείχαν 100 ασθενείς με δεύτερου και τρίτου βαθμού εγκαύματα στο 10-20 % της επιφάνειας του σώματός τους. Τα άτομα αυτά έλαβαν δια του στόματος ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο, όπως ακριβώς λαμβάνουν το λάδι και στη διατροφή τους.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με την διάρκεια της νοσηλείας τους και ανάλογα με την διάρκεια εισαγωγής τους στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Αξιολογήθηκαν καθημερινά για την εμφάνιση λοίμωξης στα τραύματά τους, σήψης και επούλωσης του μεταμοσχευμένου δέρματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι υπήρξε μία σημαντική διαφορά  ανάμεσα στα άτομα που τρέφονταν με ελαιόλαδο και αυτά που τρέφονταν με ηλιέλαιο, στην  χρονική διάρκεια της επούλωσης των τραυμάτων  τους καθώς και στην  χρονική διάρκεια της νοσηλείας τους.

Με απλά λόγια, η μελέτη δείχνει ότι η δια του στόματος διατροφή με ελαιόλαδο, σε ασθενείς που υπέστησαν εγκαύματα  μπορεί  αφενός να επιταχύνει την επούλωση των πληγών και αφετέρου να μειώσει τη διάρκεια της νοσηλείας των ασθενών.
Πηγή: burnsjournal.com