«Τέτοια μέρα, κάθε χρόνο, έχουμε μία ευκαιρία να κρατήσουμε ζωντανό ένα όραμα Παιδείας…»

211

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρουλάκης*

Τέτοια μέρα, κάθε χρόνο, έχουμε μία ευκαιρία να κρατήσουμε ζωντανό ένα όραμα Παιδείας, που θα θρέφει και τον νου και την καρδιά.

Μία Παιδεία ευαίσθητη στα κοινωνικά προβλήματα και έτοιμη να δώσει λύσεις στα αδιέξοδα κάθε εποχής.

Όπως βλέπετε, οι λύσεις δεν έρχονται από σχεδιασμούς και εξαγγελίες, αλλά από αγώνα για να πιστέψουμε στα μεγάλα ιδανικά και να υλοποιήσουμε τα όνειρα των ανθρώπων, που διψούν για χαρά, δικαιοσύνη και αγάπη.

Όποιος αυτά τα θεωρεί ανεφάρμοστα και ουτοπικά, ας αναλογιστεί πως υπήρξαν μέσα στην ιστορία άνθρωποι που τα δίδαξαν και τα εφάρμοσαν.

Άνθρωποι σαν τους Τρεις Ιεράρχες, που σήμερα εορτάζουμε.

Ας είναι ο λόγος και το έργο τους παράδειγμα για κάθε εκπαιδευτικό σύστημα και για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στη δύναμη της μόρφωσης, της καλλιέργειας και της δημιουργίας.

Ίσως δεν μπορούμε πια να συνδέσουμε τη μόρφωση με τη χαρά.

Πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να τη συνδέσουμε με την αγάπη.

Και πώς να συμβεί αυτό, άλλωστε;

Πού να χωρέσουν αυτά τα δυό σε ένα σχολείο γεμάτο άγχος για την ύλη που πρέπει να βγει, για τις υψηλές επιδόσεις που πρέπει να επιτευχθούν και για τις εξετάσεις, από τις οποίες εξαρτάται, μερικές φορές, μία ολόκληρη σταδιοδρομία;

Να, λοιπόν, που σήμερα, στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών δεν γιορτάζει απλώς η Παιδεία, αλλά η χαρά της Παιδείας, η χαρά της μόρφωσης, η χαρά να ανακαλύπτεις τα χαρίσματά σου, να τα καλλιεργείς και να τα επιστχρατεύεις σε σκοπούς πολύ πλατύτερους από μία ατομική εξασφάλιση.

* Ο Δημήτρης Σταυρουλάκης είναι φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης