Τα πανηγύρια του Αφέντη Χριστού στη Μεσαρά…

221

Ξημερώνει Παρασκευή, της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Μια μεγάλη γυρτή για την Ορθοδοξία, η πρώτη του Αυγούστου.

Πολλά τα πανηγύρι στη Μεσαρά που τιμούν τον «Αφέντη Χριστό»

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι πολιούχος στο Αντισκάρι, στο Καμηλάρι, στις Γκαγκάλες, στην Πλώρα και στο Φουρνοφάραγγο.

Στην Πλώρα θα ιερουργήσει ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως π. Αντώνιος Φραγκάκης, που χθες βράδυ συμμετείχε στο Εσπερινό στις Γκαγκάλες.

Η Εκκλησία του Χριστού (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) στη Γέργερη,  είναι παλαιοχριστιανική και παρουσιάζει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Είναι ναός δίκλιτος, αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου. Στον ναό αυτό έσφαξαν οι Τούρκοι τον πατέρα Γεώργιο Κυριακίδη και 12 ακόμα Γεργιανούς το 1827.

Ο Ιερός Ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Πλώρα είναι δίκλιτος και δεσπόζει στο κέντρο του χωριού σε θέση πάνω σε μικρό λόφο. Το δεύτερο κλίτος είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι κτίσμα του 18ου με 19ου αιώνα.

Ο Ενοριακός Ναός Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος  στο Φουρνοοφάραγγο είναι μονόκλιτος ρυθμού Βασιλικής. Κτίσθηκε το έτος 1966 επί των θεμελίων παλαιού Ι. Ναού, πέριξ του οποίου βρισκόταν το κοιμητήριο της Ενορίας.

Πανηγυρίζει το προσκύνημα του Χριστού στο Κεφάλι (Ακρωτήριο Λίθινο)…

Επίσης πολύς κόσμος συμμετέχει στα πανηγύρια, στον Πύργο, στα Άνω Μούλια, στους Βώρους, στο Πετροκεφάλι, στα Βασιλικά Ανώγεια κ.α.