Τα νησιά Παξιμάδια στον κόλπο της Μεσαράς

1438

Τα μικρά νησάκια Παξιμάδια βρίσκονται στα ανοικτά του μεγάλου κόλπου της Μεσαράς, 12 χλμ (7,5 μίλια) νότια της Αγίας Γαλήνης
Από τον Κόκκινο Πύργο φαίνονται ως ένα νησί, αλλά από την Αγία Γαλήνη θα διαπιστώσει κανείς ότι χωρίζονται.

Γνωστά κι ως Νήσοι Διόνυσοι, τα νησιά αποτελούσαν το χώρο που κυνηγούσε η θεά Άρτεμις, εν συνοδεία της θεάς Βριτομάρτιδος.

Κατά την τοπική παράδοση ήταν η φυλακή του Δαίδαλου και του Ίκαρου…

Σχεδόν κανείς ντόπιος δεν γνωρίζει ότι στα Παξιμάδια υπάρχουν παραλίες, καθώς όλοι πιστεύουν ότι είναι απλά δυο μεγάλοι βράχοι μέσα στη θάλασσα. Ειδικά το Μικρό Παξιμάδι διαθέτει 4 διαφορετικές υπέροχες πραγματικά παραλίες, με φανταστικά πεντακάθαρα νερά και βοτσαλάκι. Η πρόσβαση στα Παξιμάδια μπορεί να γίνει με καϊκάκια που φεύγουν από την Αγία Γαλήνη ή τον Κόκκινο Πύργο.
Παρόλα αυτά όμως το Μεγάλο Παξιμάδι (το δυτικό νησάκι) διαθέτει την δική του ομορφιά άγνωστη σχεδόν σε όλους. Το Μεγάλο νησί έχει μια μονάχα πραγματικά υπέροχη παραλία που ονομάζεται Βαρκάκι, καθώς εδώ αγκυροβολούν οι ψαράδες οταν έχει φουσκοθαλασσιά. Από το Βαρκάκι ξεκινά η δυτική γωνιά του νησιού που τελειώνει στο ακρωτήριο της Σακουλέβας. Η Σακουλέβα για όποιον έχει την τύχη με καλό καιρό να την περιπλεύσει είναι ένας τόπος πραγματικά απόκοσμος και άγριος γεμάτος χρώματα. Πέρα από τις διαφορετικές αποχρώσεις που παίρνει το νερό αναλόγως του βάθους που έχει ο ίδιος ο βράχος του νησιού έχει μοναδικά χρώματα σε όλες σχεδόν τις αποχρώσεις. Ο λόγος της πολυχρωμίας των εδαφών είναι ότι τα Παξιμάδια παρά το μικρό τους μέγεθος καταφέρνουν να συγκεντρώνουν αρκετά ήδη πετρωμάτων με αποτέλεσμα να υπάρχει εντυπωσιακή ποικιλία χρωμάτων αλλά και πηγαίο νερό στην επιφάνειά τους. Στην πραγματικότητα όλο το Μεγάλο Παξιμάδι είναι ένας απίστευτα άγριος τόπος με κατακόρυφα επιβλητικά βράχια που καταλήγουν στην πυραμίδα της κορφής, αλλά η περιοχή της Σακουλέβας είναι η πλέον εντυπωσιακή. Από το Βαρκάκι φτάνει κανείς μέχρι την άκρη της Σακουλέβας με τον πανύψηλο κοφτό βράχο να κόβεται απότομα και να δίνει μέσα στο νερό επίσης απότομα βάθος φτάνοντας τις 40 οργιές σε ελάχιστα μέτρα. Ακριβώς μπροστά από το ακρωτήριο μέσα από τη θάλασσα ξεπετάγεται ένας πέτρινος ογκόλιθος, στενός αλλά με μεγάλο ύψος που αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τον δορυφόρο του μεγάλου νησιού. Ο βράχος αυτός κοιτάζοντάς τον κάποιος από τη θάλασσα έχει το σχήμα πέτρινης Σφίγγας που κοιτάζει γονατιστή το απέναντι της επιβλητικό νησί. Το επιβλητικό τοπίο συνεχίζεται μέχρι και το σπήλαιο του Τζίγκουνα, το μεγαλύτερο από τα πολλά σπήλαια που έχουν τα νησάκια.

(Με στοιχεία από το cretanbeaches.com – Χριστόφορος Χειλαδάκης)

{module [804]}