Τα «μαθήματα» του Ξενοφώντα

1415

Με το τέλος της πολύ σημαντικής κακοκαιρίας που επηρέασε τη χώρα μας το εξαήμερο 26/09-01/10/2018 θα ήταν χρήσιμο να κάνουμε μια αποτίμηση της παραθέτοντας τα παρακάτω συμπεράσματα  σχετικά με τον Ξενοφώντα.

Η χώρα μας επηρεάστηκε αρχικά από μια πολύ  ισχυρή ψυχρή εισβολή, με πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους και γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας.

Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε ο μεσογειακός κυκλώνας Ξενοφών ο οποίος και προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα, με θυελλώδεις ανέμους και θεαματικά ύψη βροχής. Μεσογειακοί κυκλώνες αυτού του τύπου δημιουργούνται κατά μέσο όρο 1-2 φορές το χρόνο. Συχνά κινούνται μόνο πάνω από θαλάσσιες περιοχές, αλλά όταν στην τροχιά τους βρεθούν κατοικημένες περιοχές, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές.

Σημειώνουμε την πολύ σημαντική συμβολή για την ακριβή πρόγνωση της θέσης δημιουργίας του κυκλώνα καθώς και της τροχιάς του, των μετεωρολογικών μοντέλων υψηλής ανάλυσης που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας. Παρόλο που η πρόγνωση καιρού δεν είναι αλάνθαστη, στη συγκεκριμένη κακοκαιρία και παρόλη τη χαμηλή προγνωσιμότητα, τα μετεωρολογικά μοντέλα έδωσαν με μεγάλη ευστοχία την πορεία του χαμηλού.

Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μοντέλων με εύληπτο και κατανοητό τρόπο (πχ. η περιγραφή των ανέμων με κινούμενα διανύσματα που έχουμε αναπτύξει στο Ανεμολόγιο) βοηθά στην καλύτερη ενημέρωση των πολιτών για το επερχόμενο καιρικό φαινόμενο. Είναι προφανές ότι η έγκυρη ενημέρωση σώζει ζωές! Στην παρακολούθηση και ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου συνετέλεσε και η συνεχής λήψη και ανάλυση δορυφορικών δεδομένων και μετρήσεων κεραυνών που πραγματοποιείται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr .

Το πυκνό δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr  (380 σταθμοί) έδειξε, για μα ακόμα φορά, την πολύτιμη συμβολή του ώστε να έχουμε αξιόπιστες και συνεχείς μετρήσεις της βροχής, του ανέμου και της θερμοκρασίας, αποτυπώνοντας  με λεπτομέρεια τις συνέπειες της κακοκαιρίας στη χώρα μας.

Η ονοματοδοσία των ισχυρών κακοκαιριών που ξεκινήσαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο/meteo.gr τον  Ιανουάριο του 2017 έχει πλέον γίνει μέρος της ενημέρωσης των πολιτών και αναμφισβήτητα συμβάλλει στην αύξηση του απαιτούμενου επιπέδου εγρήγορσης, και στη λήψη προληπτικών μέτρων από μεριάς των πολιτών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να είμαστε σε θέση να ενημερώνουμε σωστά τους πολίτες αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα και εργαζόμαστε σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος ακολουθεί γράφημα (κλικ για μεγέθυνση) με τα κυριότερα αποτελέσματα της κακοκαιρίας Ξενοφών στη χώρα μας (επιμέλεια: Κ. Παπαγιαννάκη, Χ. Πετρόπουλος, Β. Βαφειάδης)

Πηγή: meteo.gr