Συνταξιοδοτήθηκε ο Μεσαρίτης Ανώτερος Δικαστικός Χαρίδημος Πρατικάκης

453

Το όνομα του συνιστά μεγάλο κεφάλαιο για τη δικαιοσύνη στην Κρήτη, καθώς έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα του. Ήρεμη δύναμη, δικαστής μεγάλης βαρύτητας. Η επιστημονική του κατάρτιση είναι τέτοια που πάντα πατούσε γερά στα πόδια του. Δεν πήγε ποτέ «αδιάβαστος» να δικάσει. Ευγενικός και  συναδελφικός, απλός και σεμνός. Μία σπάνια σεμνότητα που εκλείπει στις μέρες μας.

Αν κάτι όμως χαρακτηρίζει τον κ. Χαρίδημο Πρατικάκη, τον μέχρι πρότινος προϊστάμενο του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, είναι η ανθρωπιά και η καλοσύνη. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι δικηγόροι έσπευδαν να δικάσουν υπό την προεδρία του.

Ήταν γνωστό τοις πάσι ότι λόγω ιδιοσυγκρασίας και χαρακτήρα, ο κ. Πρατικάκης σχεδόν πάντα επέλεγε το δρόμο της επιείκειας και της δεύτερης ευκαιρίας. Ακόμα και μέσα στην ασχήμια, εκείνος επιζητούσε να δει το καλό, επιδιώκοντας τον σωφρονισμό με πιο ανθρώπινους όρους και αυτό ξένιζε κάποιους…

Η συνταξιοδότηση του (τερμάτισε λόγω του ανώτατου ορίου ηλικίας) σίγουρα αλλάζει το γίγνεσθαι της δικαιοσύνης στο Ηράκλειο και στην Κρήτη. Έτσι όμως είναι η ζωή. Εμείς να του ευχηθούμε τα καλύτερα και να του πούμε ότι μάς δίδαξε πολλά με το ήθος και την σεμνή παρουσία του.

Πηγή: patris.gr

Ποιος είναι ο Χαρίδημος Πρατικάκης

Ο Χαρίδημος Κων/νου Πρατικάκης γεννήθηκε στο Σίβα της Μεσαράς το 1955.

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο της Πόμπιας.

Σπούδασε Νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1983 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα. Αρχικά, υπηρέτησε ως πάρεδρος στα Χανιά και τα επόμενα χρόνια ως πρωτοδίκης (και στη συνέχεια ως πρόεδρος Πρωτοδικών) στα Πρωτοδικεία Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Αφού προήχθη στον βαθμό του εφέτη, “μετακόμισε” στο Εφετείο Δωδεκανήσου, στη Ρόδο. Επέστρεψε στα “πάτρια” εδάφη το 2011, με την ίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Σ’ αυτό υπηρέτησε αρχικά ως εφέτης και, μετά την προαγωγή του, ως πρόεδρος Εφετών. Από το 2019 ήταν ο προϊστάμενος του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης.

Ήταν ο προεδρεύων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ρεθύμνου, στην πολύκροτη δίκη του Γιώργου Μεταξάκη, ο οποίος το 1999 είχε πνίξει τους τρεις γιους του στον Αλμυρό ποταμό, στο Ηράκλειο. Εξάλλου, προήδρευσε σε δίκες που απασχόλησαν έντονα, τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο την Κρήτη, αλλά και το πανελλήνιο (υπόθεση απαγωγής Λεμπιδάκη, υπόθεση θανάτου Κατσούλη κ.ά.).

Ο Χαρίδημος Πρατικάκης είναι παντρεμένος με τη δικαστική γραμματέα Μαρία Ανυφαντάκη, με την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά: Η κόρη του είναι ειρηνοδίκης, ενώ ο γιος του εισήχθη πρόσφατα στο Δικαστικό Σώμα και υπηρετεί ως πάρεδρος. Έχει, επίσης, ένα εγγονάκι.

Σαν Δικαστικός ήταν ένα Διαμάντι.

Καλόκαρδος άνθρωπος, ευγενικός, με ισχυρή προσωπικότητα…

Το “e-mesara.gr” του εύχεται να έχει υγεία και να συνεχίσει την ίδια ανθρώπινη πορεία ως συνταξιούχος πλέον…

(Με στοιχεία από το neakriti.gr)