Συνολικό ποσό 878 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων επιδότησης! Ποιοι και γιατί δεν έχουν πάρει την επιδότηση ακόμα…

1045

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών πιστώνονται τα χρήματα της βασικής και πράσινης ενίσχυσης καθώς και της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, που ανέρχονται συνολικά σε 878 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

«Σήμερα πιστώνονται προστατευμένα πλέον στους λογαριασμούς των παραγωγών το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το σύνολο της πράσινης ενίσχυσης και της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και πρόσθεσε ότι «σήμερα, Παρασκευή ο σχεδιασμός είναι να πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε ένα μπαράζ πληρωμών τόσο σε μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) όσο και σε μέτρα άλλων προγραμμάτων.

Επίσης, ο ΕΛΓΑ ολοκλήρωσε τις πληρωμές για το 2017 και μέχρι τέλος του χρόνου προχωρά σε πληρωμές για το 2018».

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, συνολικά 595.858 δικαιούχοι θα πληρωθούν 323.511.303,21 ευρώ, που αφορά το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης.

Μαζί με την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο, το σύνολο της βασικής ενίσχυσης που έχει καταβληθεί στους Έλληνες γεωργούς για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2018 ανέρχεται σε 1.006.159.614 ευρώ.

Επίσης, το ποσό των 525.823.405,57 ευρώ θα πιστωθεί σε 597.321 δικαιούχους της πράσινης ενίσχυσης και 28.987.120,30 ευρώ σε 70.324 δικαιούχους της ενίσχυσης για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Υπενθυμίζεται ότι με καθυστέρηση θα δουν τα χρήματα και οι δικαιούχοι που διατηρούν λογαριασμούς σε άλλες τράπεζες πλην της Πειραιώς.

Ποιοι και γιατί δεν πήραν επιδότηση

Να σημειώσουμε ότι ένα μέρος των δικαιούχων δεν πήρε το υπόλοιπο της επιδότησης καθώς δεν ψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη, όπως αναμενόταν, η τροπολογία για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων!

Αποτέλεσμα περίπου 15 χιλιάδες παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα να μην έχουν πιστωθεί ακόμα, κάτι που αναμένεται να γίνει το αργότερο τις επόμενες ώρες, με την ψήφιση της τροπολογίας.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρεται: Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης η τροπολογία για την θέσπιση του ακατάσχετου των ως άνω ενισχύσεων για τους αγρότες στο ύψος των 7.500 ευρώ ετησίως, για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασμών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες, θα ολοκληρωθεί μετά την ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.