Συνάντηση των Εκπαιδευτικών της Μεσαράς με το Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ηρακλείου κ. Μανώλη Μπελαδάκη

175

Για τη συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου (11-8-2022)

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» πραγματοποίησε, την Πέμπτη 11 Αυγούστου, συνάντηση με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, κ. Μανώλη Μπελαδάκη, προκείμενου να αναδείξει όλα τα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη Μεσαρά και ευρύτερα στο Ν. Ηρακλείου.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα, συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την εκπαιδευτική κοινότητα και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Π.Ε. Ηρακλείου, με γνώμονα την ορθή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων της περιοχής μας, καθώς επίσης και για την εξεύρεση λύσεων σε ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν καθ’ όλη τη διάρκεια του νέου σχολικού έτους .

Κατόπιν των ερωτημάτων που τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, προέκυψαν τα ακόλουθα:

  • Κάλυψη των οργανικών – λειτουργικών κενών από τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και χρονοδιάγραμμα τοποθέτησής τους

Ο κ. Μπελαδάκης ανέφερε ότι ο αριθμός των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και των αναπληρωτών (όλων των ειδικοτήτων) που θα αναλάβουν υπηρεσία στο Νομό Ηρακλείου θα καλύψει όλα τα κενά. Η ορκωμοσία των νεοδιόριστων συναδέλφων θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 17-24 Αυγούστου και θα ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των αναπληρωτών (σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ) .

Στο πλαίσιο αυτό, επισημάναμε τη θέση του Συλλόγου μας και της Δ.Ο.Ε. αναφορικά με την υποχρέωση που έχει το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην ίδρυση νέων οργανικών θέσεων όλων των ειδικοτήτων και στην ίδρυση νέων Τμημάτων Ένταξης, καθώς και το δίκαιο αίτημά μας να μειωθεί στο 1 έτος η υποχρεωτικότητα υπηρέτησης της οργανικής θέσης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

  • Λειτουργία διευρυμένου Ολοήμερου Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου

Αναδείξαμε τη θέση του Κλάδου για το διευρυμένο Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο (μέχρι τις 17:30) και ζητήσαμε ενημέρωση για το εργασιακό καθεστώς και τον τρόπο κάλυψης των νέων θέσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία τους. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μας ανέφερε ότι το 70% των σχολείων του Νομού μας θα λειτουργήσουν ως διευρυμένα και τα κενά θα καλυφθούν άμεσα με διορισμούς αναπληρωτών.

  • Υπηρεσιακές μεταβολές

Επιπλέον, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης μας ενημέρωσε αναλυτικά για τις υπηρεσιακές μεταβολές που εκκρεμούν και στο θέμα αυτό ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών θα ανακοινωθούν σήμερα και θα ακολουθήσουν άμεσα οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ που θα προηγηθούν, όπως και πέρυσι, των τοποθετήσεων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών.

  • Ειδική Αγωγή

Ζητήσαμε να δοθούν όλα τα λειτουργικά κενά ταυτόχρονα – Ειδικά σχολεία και Τμήματα Ένταξης – στους συναδέλφους. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι υπήρχε οδηγία να καλυφθούν πρώτα τα Ειδικά σχολεία και να μη δοθούν αρχικά τα κενά των Τμημάτων Ένταξης. Ο κ. Μπελαδάκης μας τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης ανάλογη οδηγία. Οι πιστώσεις για παράλληλες στηρίξεις θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα και πιθανότατα θα καλυφθούν άμεσα.

  • Σχολικά Γεύματα

Προτείναμε την επέκταση του προγράμματος και στα υπόλοιπα σχολεία της Μεσαράς.

  • Σχολικές Καθαρίστριες

Λόγω της εφαρμογής του νέου προγράμματος στα διευρυμένα Ολοήμερα απαιτούνται επιπλέον προσλήψεις Καθαριστριών στα σχολεία. Θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα συναντήσεις του Δ.Σ. του Συλλόγου μας με τους Δημάρχους Φαιστού και Γόρτυνας, ενώ θα υπάρξει και τηλεφωνική παρέμβαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης στους Δήμους της Μεσαράς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ» θα βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για όλα τα θέματα που αφορούν μαθητές – γονείς και εκπαιδευτικούς, για να γίνει το δημόσιο σχολείο ελκυστικό για όλα τα παιδιά, δίχως φραγμούς και διακρίσεις. Ένα σχολείο που να διαμορφώνει ελεύθερους και σκεπτόμενους πολίτες, ικανούς να διεκδικούν τα δικαιώματά τους.