Στο πανηγύρι του Αγίου Κυρίλλου

1712

Εόρτασε το χωριό Αγ. Κύριλλος, την Κυριακή 9 Ιουλίου 2017, τον Άγιο Κύριλλο Επίσκοπο Γορτύνης, ο οποίος μαρτύρησε το 304 μ.Χ., σε ηλικία 93 ετών.

Ενώ η μνήμη του σε όλη την Ορθόδοξη Εκκλησία επικράτησε να εορτάζεται στις 14 Ιουνίου, στο χωριό Άγ. Κύριλλος, τιμάται στις 9 Ιουλίου, όπως στη Δυτική χριστιανοσύνη, αρχαία ημερομηνία εορτής του, όπως επιβεβαιώνει η επιστημονική έρευνα, ερχόμενη σε απόλυτη συμφωνία με τη λαϊκή παράδοση του χωριού Άγ. Κύριλλος.

Κάτω από τη σημερινή εκκλησία του Αγίου, υπάρχει παλαιοχριστιανική βασιλική με στοιχεία του 4ου αιώνα που κατά την παράδοση είναι ο τόπος του μαρτυρίου του Αγίου καθώς και ο τάφος του.

Είναι χαρακτηριστική η παλαιά εικόνα του Αγίου στο χωριό, αλλά και η ψηφιδωτή παράστασή του 5ου αιώνα στην Ροτόντα Θεσσαλονίκης.

Στη Θεία Λειτουργία Ιερούργησε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, καθώς και άλλοι κληρικοί και πλήθος κόσμου.

Το Δήμο Γόρτυνας εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνας κ. Στέλιος Μπομποδάκης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Κυρίλλου κ. Νίκος Ερωτοκριτάκης.

Ακολούθησε κέρασμα στους προσκυνητές…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ