Στη μνήμη Στυλιανού Ιωάννου Μανιδάκη Στρατηγού ε.α.

532

Έφυγε πλήρης ημερών ο Στυλιανός Μανιδάκης του Ιωάννου και της Αυγερής και ετάφη στην Αθήνα (Νεκροταφείο Ζωγράφου) όπου και ήταν μόνιμος κάτοικος. Γεννήθηκε στο χωριό Σίββα του Δήμου Φαιστού. Παιδί πολυμελούς οικογένειας με αρκετές δυσκολίες την εποχή εκείνη. Εφοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του και μετά στο Γυμνάσιο της Πόμπιας, από το οποίο κα απεφοίτησε με άριστα.

Είχε  όμως όνειρα για ανώτατες σπουδές γιατί έβλεπε τις ικανότητες του, αλλά οι γονείς του δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του και έτσι αρχικά πέρασε στη Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου. Αυτό όμως δεν τον ικανοποίησε πλήρως,  βλέποντας ότι μπορούσε να πετύχει περισσότερα. Πήρε τη μεγάλη απόφαση και αποχαιρετώντας το χωριό του, έφυγε για την Αθήνα. Μόνος πια σε μια μεγαλούπολη, χωρίς καμιά βοήθεια, πάλεψε, δούλεψε και κατάφερε να εισαχθεί στην Ανωτάτη Εμπορική Σχολή Αθηνών, την οποία και τελείωσε,  δουλεύοντας παράλληλα . Αργότερα εισήχθη στο Στρατιωτικό Σώμα, στον οικονομικό τομέα, παίρνοντας κανονικά όλες τις προαγωγές. Μετά από λίγα χρόνια τελείωσε και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τέλος έφθασε στον ανώτατο βαθμό του Στρατηγού.

Υπήρξε άνθρωπος απλός,  αγαπητός, ευγενής, ταπεινός με ήθος και αξιοπρέπεια  και ποτέ δεν ξέχασε το τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον επισκεπτόταν τακτικά και μάλιστα παρείχε κάθε βοήθεια στους συντοπίτες του, σε θέματα που είχαν να κάνουν με το Σώμα που υπηρετούσε ,καθώς επίσης και όλα του τα ανήψια σε ότι χρειαζόταν λόγω της θέσης και των γνωριμιών του..

Με την εξαίρετη σύζυγο του ,δημιούργησε μια άριστη οικογένεια και αξιώθηκε μάλιστα να δει τον υιό του Γιάννη Γιατρό, εξαίρετο επιστήμονα που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Του έλειπε βέβαια πολύ, αλλά είχε κοντά του την αξιαγάπητη κόρη του Ξανθούλα που του συμπαραστάθηκε με πολλή αγάπη όλα αυτά τα χρόνια.

Αγαπημένε μας θείε εμείς τα ανήψια σου, παιδιά των αδελφών σου, θα σε θυμόμαστε πάντα σαν καλό παράδειγμα χριστιανού, ανθρώπου και οικογενειάρχη.Λυπούμαστε ιδιαίτερα που δεν μπορέσαμε να παρευρεθούμε και να σε συνοδεύσομε στην τελευταία σου κατοικία, λόγω της πανδημίας του Κορονοιού. Αναπαύσου  ήσυχος ,το έργο σου, της καλοσύνης και της ανθρωπιάς, θα συνεχίσουν τα παιδιά σου, όπως τους έμαθες.

Καλό παράδεισο αγαπημένε μας θείε.

Τα ανήψια σου

Γεώργιος, Ισμήνη και Ευαγγελία Στεφάνου Πρατικάκη

Αικατερίνη και Αυγή Νικολάου Συγκελάκη

Ευαγγελία και Γεώργιος Χαριδήμου Πρατικάκης

Ιωάννης και Αγγελική Γεωργίου Μανιδάκη