Σηφάκης Μιχαήλ τ. Ζαχαρία (1881 – 3 Ιουνίου του 1942)! Δάσκαλος – Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς…

459

Του Γιώργου Καλογεράκη*

Ο Μιχαήλ Ζαχαρία Σηφάκης, γεννήθηκε το 1881 στην Αγία Βαρβάρα Μονοφατσίου. Σπούδασε στο Ιεροδιδασκαλείο Χανίων και διορίστηκε δάσκαλος στο χωριό του πριν από το 1908 (τότε νυμφεύθηκε με την Ευγενία, το γένος Καβουσανάκη από τους Σταμνιούς Πεδιάδος, επίσης δασκάλα που είχε μόλις διοριστεί στην Αγία Βαρβάρα). Ο Μιχαήλ Ζαχαρία Σηφάκης υπηρέτησε επίσης στη Μεγάλη Βρύση και στον Άγιο Μύρωνα κι έφτασε ως τον βαθμό του επιθεωρητή.

Ωστόσο, ύστερα από μακρά ασθένεια και αναγκαστική αποχή και λόγω στρατεύσεως από τα καθήκοντά του κατά και μετά τους Βαλκανικούς πολέμους, απολύθηκε από τη δημόσια υπηρεσία (η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων καθιερώθηκε το 1919).

s

Αργότερα εργάστηκε για λίγα χρόνια στο Λύκειο “ο Κοραής”, και το 1924 ίδρυσε το «Παλλάδιον Λύκειον», που λειτούργησε, αρχικά ως δημοτικό σχολείο και σταδιακά ως γυμνάσιο, ως το 1939-40.

Στο «Παλλάδιον» υπηρέτησαν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Ψαλιδάκης, (μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κρήτης), ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Γοντικάκης, κ.ά.

Λίγο πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, η δικτατορία του Ι. Μεταξά απαγόρευσε τη λειτουργία μικτών ιδιωτικών σχολείων, πράγμα που οδήγησε σε συνένωση του Παλλαδίου με τον Κοραή, ούτως ώστε το πρώτο να λειτουργήσει ως σχολείο θηλέων και το δεύτερο ως σχολείο αρρένων.

Αλλά σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου, τα ιδιωτικά σχολεία ανέστειλαν τη λειτουργία τους και ο νόμος περί αμιγών ιδιωτικών δεν πρόλαβε καλά καλά να εφαρμοσθεί.

Το Παλλάδιον Λύκειον λειτούργησε επί 16 χρόνια, από το 1924-25 ως το 1939-40.

Κατά τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, ο Μιχαήλ Ζαχαρία Σηφάκης κατέφυγε με την οικογένειά του στην Αγία Βαρβάρα, όπου συνελήφθη από τους γερμανούς τον χειμώνα του 1942, μαζί με τον αδελφό του, παπά-Γιώργη Ζ. Σηφάκη και τα παιδιά του τελευταίου, (δάσκαλο) Ευάγγελο Γ. Σηφάκη και Εμμ. Αποστολάκη (γαμπρό του παπά-Γιώργη).

Όλοι τους, μαζί και με άλλους ενορίτες της Αγίας Βαρβάρας (συνολικά 13), εκτελέστηκαν στις 3 Ιουνίου του 1942.

* Ο κ. Γιώργος Καλογεράκης είναι Δάσκαλος, Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού και Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων