Σε θετικό κλίμα η συνάντηση και περιμένουν τις απαντήσεις από την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγρότες της Κρήτης

443

Συνάντηση με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτεινή Αραμπατζή είχαν το απόγευμα της Τετάρτης οι εκπρόσωποι 4 Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης που τα μέλη τους ασχολούνται με τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της ντομάτας.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν:

* Ο Μανώλης Ορφανουδάκης επικεφαλής των Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού.

* Ο Γιώργος Χαλκιάς από την Αγροτικό Σύλλογο Κουντούρας Χανίων

* Η Κατερίνα Τσικαλουδάκη από τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

* Ο Γεώργιος Τσιφετάκης από τον Αγροτικό Σύλλογο Σητείας.

* Ο Μανώλης Δετοράκης, εκπρόσωπος του Υφυπουργού Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη Ορφανουδάκη, με τον οποίο και μιλήσαμε:

Πρώτο θέμα στην αντζέντα της συζήτησης τα μέτρα προστασίας κατά του φονικού εντόμου Tuta Absoluta. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέλυσαν τις συνέπειες που είχαν οι καλλιέργειές τους το διάστημα Φλεβάρης – Μάιος 2019 από το έντομο και ζήτησαν αποζημίωση μέσω του De minimis. Ζήτησαν ακόμα να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κομφούζιο», κάτι που η Υφυπουργός δεν το απέρριψε αφού το 2020 το πρόγραμμα θα αναθεωρηθεί και στόχος της ΕΕ είναι η μείωση των φυτοφαρμάκων στα κηπευτικά. Για την αποζημίωση είπε ότι θα δει τα υπόλοιπα χρημάτων που υπάρχουν στο πρόγραμμα και θα απαντήσει…

Επίσης αναφέρθηκαν στο πλοίο ασφαλείας και στο Μεταφορικό Ισοδύναμο, για τα οποία η Υφυπουργός είπε ότι θα τους απαντήσει σε συνεργασία με τον κ. Πλακιωτάκη, τον αρμόδιο Υπουργό.

Για τα φορολογικά των αγροτών η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική από την κυβέρνηση που θα γίνει γνωστή στις επόμενες ημέρες από τους αρμόδιους Υπουργούς, ενώ έδειξε ενδιαφέρον για το εργόσημο και τις προτάσεις των αγροτών.

– Η Υφυπουργός μας τόνισε πως θα εξετάσει διεξοδικά τα προβλήματα που τέθηκαν, τάχθηκε στο πλευρό των αγροτών, μας είπε ο κ. Ορφανουδάκης, λέγοντας μας πως έχουμε δίκιο! Επίσης μας υπογράμμισε ότι θα μας δώσει γραπτές απαντήσεις  στο επόμενο διάστημα και ότι θα βοηθήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην επίλυση των προβλημάτων μας…