«Σε πανηγύρι και γιορτή απ’ την Αγιά Μαρκέλλα…»

246

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Το μυροβόλο νησί της Χίου  δεν είναι γνωστό μόνο για την αρωματική του μαστίχα αλλά και για την προστάτιδά του την Αγία Μαρκέλλα, εκείνη την πανέμορφη   18χρονη κοπέλα η οποία βρήκε μαρτυρικό θάνατο προσπαθώντας να  ξεφύγει  από τον ίδιο της τον πατέρα,  ο οποίος   έτρεφε  ερωτικό πόθο για εκείνη.  Η  ιστορία της ταυτίζεται με την  θλιβερή ιστορία τόσων και τόσων παιδιών  που δυστυχώς  τα τελευταία χρόνια  πέφτουν θύμα σεξουαλικής  κακοποίησης από τους ίδιους τους γονείς τους ..

Πόσες κ πόσες αθώες  παιδικές ψυχούλες  δεν πέφτουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο θύματα κακοποίησης όχι μόνο σωματικής, σεξουαλικής  αλλά και ψυχικής , από τους ίδιους τους γονείς  οι οποίοι λόγω κάποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι  προσπαθούν να ξεσπάσουν  με οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης  σε αυτά. Δεν είμαι εγώ αρμόδια να κρίνω  αλλά θεωρώ την κακοποίηση των παιδιών μία πράξη απάνθρωπη, αδικαιολόγητη  χωρίς να υπάρχουν περιθώρια  υποστήριξης  και ελαφρυντικών στοιχείων που να δικαιολογούν  αυτή την συμπεριφορά σε μικρά αγγελούδια.  Ανατριχιάζω μόνο στη σκέψη ότι   εκείνος ο πολύτιμος μικρός θησαυρός υπάρχει περίπτωση να πέσει θύμα κακοποίησης .  Κ όμως δυστυχώς …Πόσα δυσάρεστα γεγονότα  δε διαδραματίζονται  πίσω από τις κλειστές πόρτες  τόσο κ τόσο σπιτιών. Πόσα κ πόσα αναφιλητά κ κραυγές πόνου δεν αντηχούν στους τοίχους των καλών σφραγισμένων παραθύρων.. Πόσα χρόνια σημαδεμένα με στιγμές ντροπής κ  απειλής  δεν μένουν στο σκοτάδι  της άγνοιας κ της σιωπής. Γιατί  οι ψυχούλες σκύβουν το κεφάλι , υπακούν  κ υπομένουν…Έχουν μάθει να κρατάνε καλά μέσα στη ψυχή τους  το επισφράγιστο  μυστικό  της  εξουσίας κ της βίας   που ασκείται από  τους ίδιους τους  γονείς κ όχι μόνο,  πάνω τους. Τα χρόνια περνούν. Το σκηνικό επαναλαμβάνεται  ακόμα και αν  το μυστικό έχει αποκαλυφθεί  οι πληγές της ψυχής θέλουν χρόνο να επουλωθούν.

Αγία Μαρκέλλα μου προστάτευσε όλα τα παιδιά. Φώτισε τον κόσμο  ώστε να μην ξαναγίνουν τέτοιες  παρόμοιες καταστάσεις που καταστρέφουν άδικα τόσες αθώες ψυχές. Ράντισε με το θαυματουργικό σου αγίασμα που βγαίνει στον τόπο του μαρτυρίου σου κατά τη διάρκεια της παράκλησής σου, ολόκληρο τον κόσμο  και δίνε του φώτιση. Προστάτευσε όλα τα παιδιά χαρίζοντας τους αγάπη  και  χαμόγελα.