Σχολικές εργασίες και διακοπές…

996

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Η γιορτή της Πρωτοχρονιάς πέρασε οι μικροί μας φίλοι απολαμβάνουν το δώρο που τους έφερε ο γοητευτικός γέροντας με την άσπρη γενειάδα αλλά ταυτόχρονα έχουν και ένα άγχος…

Να ξεκινήσουν να κάνουν και τα επαναληπτικά φυλλάδια που ενδεχομένως έχουν. Όσα παιδιά πάλι δεν έχουν κάποιες ασκήσεις τότε ανενόχλητα συνεχίζουν τις διακοπές τους.

Σχολικές εργασίες την περίοδο των διακοπών είναι ένα θέμα που πολλές φορές διχάζει τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς.

Οι γνώμες σχετικά με το θέμα αυτό διίστανται.

Ο καθένας έχει την προσωπική του άποψη η οποία φυσικά είναι αποδεκτή κ σεβαστή.

Εγώ προσωπικά είμαι κατά των σχολικών εργασιών κατά τη διάρκεια των διακοπών κ ιδιαίτερα των χριστουγεννιάτικων που η μαγεία των Χριστουγέννων ξεσηκώνει  τόσο τους μεγάλους πόσο μάλλον τους μικρούς.

Θυμάμαι από τα παιδικά μου χρόνια εκείνο το επαναληπτικό φυλλάδιο που είχαμε να κάνουμε και τρέχαμε την τελευταία μέρα για να πάμε διαβασμένοι στο σχολείο. Άγχος για το πότε θα προλάβουμε να το κάνουμε.

Οι διακοπές είναι ημέρες που προσφέρονται για στιγμές ηρεμίας και ξεγνοιασιάς για όλους μας πόσο μάλλον για τα μικρά παιδιά που όλο τον υπόλοιπο καιρό λειτουργούν σαν καλοκουρδισμένα ρομπότ για να εκτελούν τις διάφορες υποχρεώσεις σχολικές και μη που τους έχουν ανατεθεί.

Θεωρώ ότι δικαιούνται κάποιες στιγμές να ασχοληθούν και με άλλα πράγματα πιο δημιουργικά κ περισσότερο ευχάριστα.

Άλλωστε έχουν καιρό μπροστά τους τα επόμενα χρόνια να θυσιάσουν κάποιες στιγμές από τις διακοπές τους για να διαβάσουν.

Εξάλλου αν το καλοσκεφτούμε τα μαθησιακά κενά που χρειάζεται να καλύψει ένας αδύναμος μαθητής δεν καλύπτονται μέσα στις δύο εβδομάδες διακοπών.

Ο δυνατός έτσι και αλλιώς δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο…

Αν σας γονείς θέλουμε να κάνουμε μία επανάληψη στα παιδιά μας ώστε να μην ξεφεύγουν όλες αυτές τις ημέρες μπορούμε με διάφορες δραστηριότητες οι οποίες θα μας φέρουν και πιο κοντά να τους διδάξουμε εκτός από γνώσεις και διάφορες αξίες της ζωής.

Έτσι δεν είναι απαραίτητο ένα άψυχο χαρτί τυπωμένο με βαρετές και μονότονες ασκήσεις.

Εξάλλου οι μέρες οι γιορτινές ας μην ξεχνάμε ότι φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα και Υποδιευθύντρια στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών