Σχολεία: Το «τσουνάμι» κρουσμάτων ίσως φέρει αλλαγές στο «50%+1» – Τι θα κρίνει τις αποφάσεις

240

Η λειτουργία των σχολείων μεσούσης του νέου πανδημικού κύματος του κορωνοϊού εξακολουθεί να προβληματίζει τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Η «έκρηξη» κρουσμάτων που καταγράφηκε από την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ενώ η συζήτηση για την αναθεώρηση του πρωτοκόλλου «50%+1», με βάση το οποίο κλείνει ένα σχολικό τμήμα σε περίπτωση κρουσμάτων, όχι μόνο παραμένει «στο τραπέζι», αλλά φαίνεται να έρχεται όλο και πιο κοντά.

Εξάλλου, ακόμη και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχαν διαφωνήσει με τη διατήρησή του, ασχέτως αν επικράτησε η εισήγηση της πλειοψηφίας, που οδήγησε στις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές.

Παράλληλα, ειδικοί εκτιμούν πως, παρά τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία από παιδιά και εφήβους την τελευταία εβδομάδα, είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και «δείχνουν» προς δύο ημερομηνίες-κλειδιά για να υπάρξει μια πιο ασφαλής εκτίμηση της κατάστασης, βάσει της οποίας θα φανεί αν ο τρόπος με τον άνοιξαν οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Μακρή: «Αν χρειαστεί θα τροποποιηθούν τα πρωτόκολλα»

Τα χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία, τα οποία δεν οφείλονται σε διασπορά εντός της σχολικής κοινότητας, φέρνουν στο προσκήνιο μία πιθανή αλλαγή στα πρωτόκολλα και κυρίως στη ρύθμιση που προβλέπει ότι ένα τμήμα θα κλείνει μόνο αν νοσεί το 50%+1 της τάξης.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως αν χρειαστεί και εφόσον υπάρχει σχετική εισήγηση από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα για τα σχολεία.

Όπως είπε, τα περίπου 25.000 θετικά τεστ που καταγράφηκαν τις δύο πρώτες μέρες επαναλειτουργίας των σχολείων είναι εν δυνάμει κρούσματα που εντοπίστηκαν από self tests, τονίζοντας ότι δεν προκλήθηκαν από την σχολική δραστηριότητα. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, που ήταν στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικοί, θα μόλυναν κάποιους καθώς υπάρχει κινητικότητα, ωστόσο με τα self tests μπήκε φρένο στη διασπορά.

«Δεν μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο»

Ερωτηθείσα αν θα αλλάξουν τα πρωτόκολλα σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων, επεσήμανε ότι το υπουργείο ακούει πάντα την Επιτροπή. «Δεν μένουμε σταθεροί σε ένα πρωτόκολλο. Αν τα πρωτόκολλα χρειαστεί να τροποποιηθούν, με εισήγηση της Επιτροπής, θα γίνει».

Ειδικά για το 50%+1, δήλωσε ότι δεν απασχολεί την Επιτροπή επιδημιολογικά, γιατί έχει να κάνει με την κινητικότητα των σχολείων.

Παράλληλα, η κυρία Μακρή ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να βγει όσο γίνεται νωρίτερα η απόφαση για την άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς, που τα παιδιά τους νοσούν με κορωνοϊό.

Οικονόμου: Νωρίς για συμπεράσματα για τα σχολεία

«Νωρίς» οι τρεις μέρες για να δούμε αν το άνοιγμα των σχολείων λειτούργησε θετικά ή αρνητικά ως προς την πανδημία, ωστόσο, λόγω των τεστ που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί, «εντοπίστηκαν κρούσματα που αλλιώς δεν θα εντοπίζονταν», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε, επίσης, μιλώντας στο MEGA, πως την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι στις θέσεις τους οι περίπου 4.000 αναπληρωτές που θα καλύψουν τα κενά των νοσούντων και τόνισε ότι οι σχολικές μονάδες θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με αυστηρό πρωτόκολλο και με βάση το σχέδιο με το οποίο άνοιξαν».

Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τις αποφάσεις

Για το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, αλλά και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία – που απασχολεί και φοβίζει πολλούς γονείς- μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των σχολείων και τα χιλιάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μόλις τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας τους, ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι «τα αρχικά κρούσματα ήταν αυτά που είχαν τα παιδιά μας πριν φτάσουν στα σχολεία. Άρα, τα σχολεία βοήθησαν στη σωστή ιχνηλάτηση». Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι τα στοιχεία από τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας προέρχονται ουσιαστικά από το δεκαπενθήμερο των γιορτών.

Όπως ανέφερε, τα στοιχεία της ερχόμενης Παρασκευής (14.01.2022) και της επόμενης Δευτέρας (17.01.2022) θα αποτελέσουν κριτήριο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, αναφορικά με τη λειτουργία των σχολείων και κατά πόσον αυτή οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Αυξήθηκαν κατά 18% οι ασθενείς ηλικίας 4-18 ετών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης (12/1), την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου 2022 παρουσιάστηκε αύξηση 6% στα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν το 12% του συνόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, έως το πρωί της 11ης Ιανουαρίου υπήρχαν 9.688 θετικά self test, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο τεστ την Πέμπτη (13.01.2022) για προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Πηγή: in.gr