«Όταν ξεκινήσαμε δεν ξέραμε που πηγαίναμε και όταν φτάσαμε δεν ξέραμε που βρισκόμαστε…»

709

 

Του ΤΙΤΟΥ ΤΑΓΑΡΑΚΗ Επιτίμου Δικηγόρου και τ. Προέδρου Νομαρχιακού

Συμβουλίου Ηρακλείου

        Προ καιρού συνάντησα τυχαία τον παλιό – καλό μου φίλο, το Νικόλα.

Είχα καιρό να τον δω και να κουβεντιάσω μαζί του, γιατί πρόκειται για ένα προβληματισμένο πολίτη, παρά το γεγονός πως ενώ δεν ήταν και πολύ γραμματιζούμενος  του άρεσε  να προβληματίζεται πολιτικά και να έχει  άποψη.

Γνώριζα φυσικά την κομματική του ταυτότητα, αφού κι αυτός  εκινείτο στην αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως ποτέ να πάρει και ούτε να ζητήσει προσωπική χάρη ή εξυπηρέτηση.

Πικραμένος και εκείνος για την σωρεία των πολιτικών σφαλμάτων της παράταξης, αμέσως  μετά τις εθνικές εκλογές του 2015 που συναντηθήκαμε, μου εξομολογήθηκε πως «…..μετά από ώριμη σκέψη και γιατί πίστεψε στις προεκλογικές υποσχέσεις του Τσίπρα, ψήφισε  ΣΥΡΙΖΑ…».

Στην προ καιρού νέα μας συνάντηση, πίνοντας τον καφέ μας, μοιραία άνοιξε η μεταξύ μας πολιτική συζήτηση.

Πιο πολύ για να τον πειράξω ρώτησα, «πως βλέπεις τα πράγματα Νικολάκη» ερώτηση που ο ίδιος  περίμενε και χωρίς πολύ σκέψη, σαν να την είχε από καιρό σκεφτεί, μου απάντησε: ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΔΕΝ ΞΑΡΑΜΕ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΑΜΕ ΔΕΝ ΞΕΡΟΜΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ.

Όταν του ζήτησα εξηγήσεις μου είπε, τώρα είμαι βιαστικός για αναλύσεις, σκέψου καλά και θα τα ξαναπούμε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόταν και πολύ σκέψη για να καταλάβω ότι είχε μετανιώσει για την ψήφο του, όμως με προβλημάτισε η κουβέντα του και τις επόμενες μέρες επεδίωξα συνάντηση μαζί του, ο οποίος χωρίς περιστροφές μου εξομολογήθηκε  ότι μετάνιωσε για την ψήφο του και παράλληλα μου έδωσε το παρακάτω γεμάτο αλήθειες σημείωμα του με τίτλο:

ΑΛΛΑ ΛΕΓΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ

# Πρώτα τα έκανε μούσκεμα με το μνημόνιο και τον Βαρουφάκη.

# Ύστερα διάλεξε παρέα τον Καμμένο.

# Μετά μπλέχτηκε με τις αξιολογήσεις και την υπερφορολόγηση του λαού για να βγουν οι αξιολογήσεις.

# Αποφάσισε ξαφνικά και χωρίς λόγο, όπως – όπως και χωρίς διακομματική συνεννόηση «να λύσει» το Σκοπιανό.

# Νομίζει και διαλαλεί προσπαθώντας να μας πείσει, λες και εμείς δεν ζούμε στην Ελλάδα, ότι «βγήκε από τα μνημόνια».

# Από τα «go back, κ. Μέρκελ, go back, κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης» φτάσαμε στο σημείο να τον ακούμε να λέει σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 για την Άνγκελα Μέρκελ: «Είναι μια πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και παρ’ ότι είναι στο κεντροδεξιό κόμμα, είναι ανοιχτόμυαλη…..».

# «Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού και δεν βρέθηκα σε αυτήν τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας» δήλωνε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Αντώνη Αλαφογιώργο,

# Σε άλλη συνέντευξη, στην εκπομπή «Εnikos», δήλωνε: «Κωλοτούμπες και υποχωρήσεις εξευτελισμού υπάρχουν άλλοι για να τις κάνουν».

# «Διότι εμείς θα βαράμε το νταούλι και αυτές (σ.σ. οι αγορές) θα χορεύουν. Δεν θα παίζουν αυτοί τον ζουρνά για να χορεύουμε εμείς σε όποιον σκοπό αυτές θέλουνε. Θα παίζουμε τη λύρα και θα χορεύουν πεντοζάλη» έλεγε σε ομιλία του στο Ηράκλειο τον Δεκέμβρη του 2014.

#  «Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με έναν νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και γεννούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση» είχε πει επανειλημμένως,  τον Ιούλιο όμως του 2015, σε συνέντευξη στον Ρ/Σ «Κόκκινο», δήλωνε: «Δεν είπα εγώ ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο».

# «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος παράλογος, δεν διορθώνεται, καταργείται» δήλωνε τον Σεπτέμβρη του 2014.  Αργότερα, όμως το 2015, σε ομιλία του στη Βουλή, καλούσε τους πολίτες «να ανταποκριθούν στην εθνική προσπάθεια και να καταβάλουν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ», ενώ σε άλλη συνέντευξή του στο STAR, υποστήριζε ότι «η κατάργηση του φόρου ακινήτων θα πραγματοποιηθεί το 2016, αφού εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας».

# «Ας μην τολμήσουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να διανοηθούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αρκετά ρούφηξαν οι τραπεζίτες από το υστέρημα του μέσου Έλληνα, δεν θα βγάλουν στο σφυρί και την πρώτη κατοικία άνεργων και χαμηλόμισθων που αδυνατούν να ξεπληρώσουν τοκογλυφικά δάνεια. Όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας δεν θα γίνει στην Ελλάδα, εκτός κι αν πάνε να τους κάνουν σε καμιά άλλη χώρα.  Να δούμε πώς θα ‘ρθουν να τους εκτελέσουν» έλεγε σε προεκλογική ομιλία του στην Κέρκυρα το 2013.  Ενδεικτικά, 1.068 πλειστηριασμοί ακινήτων συνολικά έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι τις 27 Ιουλίου 2017.

# «Διότι με εισιτήριο 1,40 κάποιοι εργαζόμενοι των 700 ευρώ θα χρειάζονται ένα μηνιάτικο μόνο για να πάνε στη δουλειά τους» υποστήριζε σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης με αφορμή την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων. Σήμερα, το εισιτήριο εξακολουθεί να κοστίζει 1,40, αλλά ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει στα 586 ευρώ μεικτά.

# «Θα υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα των περιφερειακών αεροδρομίων» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα τον Γενάρη του 2015, ενώ τον Απρίλιο του 2017, οπότε συναντήθηκε στο Μαξίμου με τη διοίκηση της Fraport, στην οποία μεταβιβάστηκαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, δήλωσε: «Σήμερα στέλνεται ένα σημαντικό μήνυμα με την επένδυση των 1.234 δισ. ευρώ, είναι μια σημαντική στιγμή για την Ελλάδα».

#  «Καμία μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να αποφασιστεί, πρόκειται για κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης» δήλωσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τέλη του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 δεσμευόταν ότι δεν θα υπάρχουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Λίγους μήνες μετά, από το βήμα συνεδρίου διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό ότι δεν επρόκειτο να μειωθούν οι συντάξεις. Στη συμφωνία που υπογράφηκε και ονομάστηκε Τέταρτο Μνημόνιο προβλέπονται μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και περικοπές επιδομάτων ή φοροαπαλλαγών.

# Στις 25 Ιανουαρίου 2017, με τη συμπλήρωση δύο ετών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία υπογράμμιζε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα». Παλιότερα, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, μιλούσε «για επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ». Στον βαρύ λογαριασμό όμως  του Τέταρτου Μνημονίου που θα εφαρμοστεί φέτος, προβλέπεται μείωση του αφορολόγητου κάτω από τα 6.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι φορολογούμενοι να πληρώσουν έως και      650 ευρώ υψηλότερους φόρους.

Βεβαίως για όλα τα παραπάνω καλοπροαίρετα και επιεικώς κάποιος μπορεί να του δώσει μια  δικαιολογία, απλά γιατί μόνο με προεκλογικές υποσχέσεις μπορούσε να κάτσει στην καρέκλα της εξουσίας.

Εκείνο για το οποίο δεν δικαιολογείται με τίποτα είναι για να διασωθεί πολιτικά:

Να διαλύει άλλα κόμματα και να επιμένει στο δικομματισμό, εκείνο που ο ίδιος κατέκρινε ως την καταστροφή της Ελλάδος.

Να  απειλεί ότι θα βάλει κόσμο στη φυλακή και μάλιστα χωρίς στοιχεία.

Να διχάζει τον Ελληνικό λαό κατά σύστημα, χωρίς καμιά ηθική αναστολή, για τις επερχόμενες συνέπειες και να συνεχίζει την εγνωσμένα διχαστική  ρητορική του «… Κεντροαριστεροί ελάτε μαζί μας, αλλιώς είστε ακροδεξιοί και δεκανίκια της δεξιάς» ή «Όποιος δεν είναι μαζί μας είναι ακροδεξιός» και  «ή τους τελειώνομε ή μας τελειώνουν».

Αυτή η παράλογη λογική  κ.Πρωθυπουργέ δεν έχει σχέση με την ΑΡΙΣΤΕΡΑ, γι αυτό εμπνευσμένα  σας δόθηκε ο τίτλος της ΝΕΟΔΕΞΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, άλλωστε στην πράξη ουδόλως διαφέρετε, εκτός βεβαίως από το γεγονός πως «Ό,τι ψέμα και να σκεφτώ το έχει πει πρώτος ο Τσίπρας…».