Ψίχουλα κινδυνεύουν να πάρουν όσοι κριθούν επιλέξιμοι ενίσχυσης λιπάσματος

169

Κανονικά και χωρίς προβλήματα λειτουργεί η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την επιδότηση των λιπασμάτων, όμως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η ενίσχυση να εξελιχθεί σε… φιλοδώρημα.

Όπως αναφέρουν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αγρότες, λογιστές, γεωπόνοι κ.λπ., υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, αναφορικά με τα ποσά που εν τέλει θα λάβουν όσοι κριθούν επιλέξιμοι, δεδομένου πως το εξασφαλισμένο κονδύλι είναι σταθερό, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσες εν τέλει δαπάνες θα πρέπει να επιδοτήσει το κράτος.

Υπενθυμίζεται πως το εξασφαλισμένο κονδύλι ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ, αφορά την χρονική περίοδο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2021 και 30ης Σεπτεμβρίου 2022 και οι αιτήσεις κλείνουν στις 25 Νοεμβρίου. Μετέπειτα αναμένεται απόφαση από το ΥπΑΑΤ, που θα καθορίζει το ποσοστό ενίσχυσης επί των δαπανών που έκανε για λιπάσματα το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάθε παραγωγός.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θοδωρής Κορωναίος, έμπειρος γεωπόνος με πύλη ΟΣΔΕ στην Πρέβεζα, κάποιες εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό ενίσχυσης να κυμαίνεται στο 8-12% του τζίρου που έχει κάνει ο παραγωγός για λιπάσματα το συγκεκριμένο διάστημα. Όμως, όπως τονίζει, υπάρχουν παραγωγοί που έχουν προσκομίσει πολλά τιμολόγια και γεννάται θέμα με το αν θα φθάσουν τα χρήματα και πόσα τελικά θα πάρει κάθε αγρότης. Παράλληλα, όπως μας είπε υπάρχει σύγχυση και με ποιά λιπάσματα θα αποζημιωθούν, ενώ πρόβλημα έχει ανακύψει και με παραστατικά (τιμολόγια) που είναι υπαρκτά αλλά δεν έχουν διαβιβάσει στο σύστημα καταστήματα εφοδίων.

Σημειώνεται ότι σε σχέση με τους ετερο-επαγγελματίες, το σύστημα από μόνο του δεν επιτρέπει στο χρήστη (λογιστή) να προχωρήσει την αίτηση, καθώς δεν είναι τικαρισμένος ο κωδικός για το κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα βέβαια με τον κ. Γιάννη Φλωρίδη, από τη Γεωτεχνική Αιγαίου, υπάρχει και μια μερίδα παραγωγών με μικρές δαπάνες, που δεν έχει μπει καν στον κόπο να καταθέσει αίτηση, αφού γνωρίζει πως θα πάρει… ψίχουλα.

Διαφορετική εκτίμηση κάνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η κα Κατερίνα Κουσουνή, φοροτεχνικός από την Κατοχή Μεσολογγίου, τονίζοντας μεν ότι κάποια σύγχυση επικράτησε με τους αγρότες τους ειδικού καθεστώτος, αλλά γενικώς δεν υπάρχουν προβλήματα. Σύμφωνα με την κα Κουσουνή, τα χρήματα θα είναι ικανοποιητικά για όσους εγκριθούν…

Πηγή: agrotypos.gr