Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας: Μία σημαντική εστία πολιτισμού στη Μεσαρά…

2113

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή*

Μία  σημαντική εστία πολιτισμού μικρών και μεγάλων, αναμφίβολα μπορεί να θεωρηθεί  το Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας που δεσπόζει επιβλητικά  στις Μοίρες.

Ένα Κέντρο το οποίο στήθηκε  με πολλή αγάπη με σκοπό να μετατραπεί σε μία κοιτίδα προσφοράς απεριόριστων γνώσεων για τους μικρούς αλλά και τους μεγαλύτερους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας φιλοξενήθηκαν και φέτος στο χώρο για να επιμορφωθούν σε μαθήματα όπως: Παραδοσιακοί χοροί, Αγιογραφία, Καλαθοπλεκτικκή, Ντεκουπάζ, Εκμάθηση Παραδοσιακών και Πνευστών  Οργάνων, Ψηφιδωτού, Βυζαντινής Μουσικής.

Οι επιμορφούμενοι δούλεψαν σκληρά κάτω από την καθοδήγηση και την ανιδιοτελή προσφορά των επιμορφωτών  τους όλη τη χρονιά  και μας παρουσίασαν τη δουλειά τους στην εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018 στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Όσοι είχαμε την ευκαιρία να παραβρεθούμε εκεί ταξιδέψαμε μέσα από τις δημιουργίες της σχολής Ντεκουπάζ σε ένα  μουσικό ταξίδι στην περιοχή της  Μεσογείου.

Συγχαρητήρια στην κυρία Μαρία Βασιλάκη στην ψυχή του Ντεκουπάζ που με την υπομονή και τις γνώσεις της καθοδήγησε  τις επιμορφώτριες  ώστε να δημιουργήσουν τους υπέροχους πίνακες.

Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν και στους κυρίους Διάκονο Σάββα Κεφαλογιάννη, Γεώργιο Ρινακάκη και Κωνσταντίνο Μουζουράκη, οι οποίοι συντελούν στη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την εκμάθηση των παραδοσιακών και πνευστών οργάνων αντίστοιχα.

Σαν Κρητικοί επιβάλλεται να στηρίζουμε και να συνεχίζουμε την πολιτιστική μας παράδοση και η κυρία Στυλιανή Ζαχαριουδάκη το γνωρίζει καλά αυτό, αφού βοήθησε τους μικρούς Μεσσαρίτες και  τις Μεσσαριτοπούλες  να μάθουν Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς.

Μπράβο στους χορωδούς της Βυζαντινής χορωδίας που άνοιξαν την αυλαία της εκδήλωσης με τους εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους.

Τέλος το πιο θερμό χειροκρότημα αφιερώνεται στα παιδιά της παιδικής αγιογραφίας και των νεανικών συνάξεων  τα οποία με το στυλοβάτη  τον πάτερ Αρσένιο Προκοπάκη και τις πολύτιμες βοηθούς του, που κατάφεραν  με τις παιδικές τους φωνούλες να μας βάλουν στο κλίμα του καλοκαιριού μεταδίνοντας το δικό τους τρυφερό μήνυμα για αγάπη, ελπίδα κα αισιοδοξία στη ζωή.

Η αυλαία των εκδηλώσεων μπορεί να ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντας υπέροχες εντυπώσεις αλλά η έκθεση με τα έργα των τμημάτων,  της σχόλης αγιογραφίας, ψηφιδωτού, ντεκουπάζ και καλαθοπλεκτικής θα είναι ανοιχτή  από την Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018, έως την Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 και από ώρα 9:00΄ π.μ. έως 2:00΄ μ.μ., το πρωί και από 5:00΄ μ.μ. έως 8:00΄μ.μ., το απόγευμα.

Αξίζει να την επισκεφτούμε.

Καλό καλοκαίρι και καλή ξεκούραση.

*          Η Μαρία Μαυρουδή είναι Δασκάλα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μοιρών