Πέτρος Μηλιαράκης: Ο γίγαντας του 83% και οι εξελίξεις…

401

Του Πέτρου Μηλιαράκη*

Το νέο έτος 2022 είναι γεγονός και σε κάθε περίπτωση η ζωή και ειδικότερα η πολιτική ζωή συνεχίζεται. Τίποτα δεν μένει στατικό. Υπό συνθήκες όμως οικονομικής κρίσης και πανδημίας είναι προδήλως βέβαιον ότι οι διαδικασίες των πολιτικών εξελίξεων επιταχύνονται. Εν όψει των εξελίξεων αυτών κρίσιμα και ίσως χρήσιμα είναι να επισημειωθούν τα παρακάτω:

ΑΛΛΟ «ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ» , ΑΛΛΟ ΚΑΛΠΗ…ΚΑΙ ΑΛΛΟ «ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»…

Ο κ. πρωθυπουργός, αφότου αναδείχθηκε νικητής των εκλογών του Ιουλίου 2019, από την ημέρα των εκλογών και όχι από την επομένη, στόχευε στην αυτοδυναμία της κυβέρνησής του, εισάγοντας μία πρωτοφανή για τη μεταπολιτευτική ιστορία μακρά προεκλογική περίοδο, με στόχο «πώς», με πρώτη ευκαιρία,θα αποκτήσει πράγματι πολιτική (και όχι «δημοσκοπική») ηγεμονία και «πώς» θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της απλής αναλογικής για να επιτευχθεί η ηγεμονία αυτή.

 Ο ισχυρισμός δε του κ.πρωθυπουργού ότι-σε περίπτωση διεξαγωγής των εκλογών με την απαλή αναλογική –εάν δεν λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να σχηματίσει «αυτοδύναμη κυβέρνηση», τότε «θα κάνει (προκηρύξει) δεύτερες εκλογές», αφορά εκδοχή έξω από τις συνταγματικές πρόνοιες, καθόσον τέτοια ρυθμιστική αρμοδιότητα δεν παρέχεται από τη συνταγματική τάξη εις ουδένα άλλο Όργανο του κράτους πλην του/ της ΠτΔ, καθόσον αυτή η ρυθμιστική αρμοδιότητα του πολιτεύματος αφορά αποκλειστική προνομία του/της ΠτΔ. Και τούτο διότι, εφόσον προκύπτει δεδηλωμένη υπέρ άλλου σχηματισμού ή συνεργασιών σχηματισμών, δεν μπορούν να προκηρυχτούν «δεύτερες εκλογές». Συνεπώς:

Πέρασμα από τις «δημοσκοπήσεις» στο εκλογικό αποτύπωμα δεν είναι και τόσο απλό ζήτημα, όσο μπορεί να το φαντάζεται οποιοσδήποτε. Η κάλπη δεν είναι όνειρο θερινής ή χειμερινής νυκτός…Εξαυτού του λόγου και ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πολύ επιφυλακτικός για το πότε θα προσφύγει στην εκλογική διαδικασία. Άλλωστε στον πρώτο χρόνο ήταν συνταγματικά μη επιτρεπτό και στη συνέχεια οι «δεσμευμένοι συνδυασμοί» – λίστα, κατουσίαν ακύρωναν την παραδοσιακή προεκλογική εκστρατεία της δεξιάς. Στη συνέχεια βεβαίως ενέσκηψε και η πανδημία που αποτελούσε την κυρία τροχοπέδη. Από το καλοκαίρι όμως το 2021 και μετά τα πράγματα αλλάζουν!.. Και κατουσίαν ακυρώνουν ή έστω καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τα σχέδια του κυρίου  Κυριάκου Μητσοτάκη. Ιδού μερικά κύρια σημεία:

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΔΡΟΥΝ…

1) Στο εκλογικό σώμα ήδη μεταβολίζεται η άρνηση της ανάδειξης πολιτικών ηγεμόνων. Είναι κατάκτηση της κοινής πείρας ότι η κοινή γνώμη στη συντριπτική της πλειοψηφία αποδοκιμάζει τους αυταρχισμούς, εν όψει μάλιστα των προβλημάτων που ταλανίζουν την κοινωνία και την πατρίδα. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από ηγεμόνες, όσο και αν επιχειρείται να «κατασκευαστούν». 

2) Το πολιτικό πρόβλημα επιβαρύνει ιδιαιτέρως η οικονομική κατάσταση, όπου το 83% του εκλογικού σώματος διαβιεί σε συνθήκες είτε φτωχοποίησης είτε στοιχειώδους συντήρησης. Αυτό το κλίμα όλο και θα επιβαρύνεται από τις ανατιμήσεις βασικών αναγκών και ενέργειας, ανατιμήσεις που επέρχονται και επιτείνουν την οικονομική δυσπραγία που εγκαθίσταται στο κοινωνικό σώμα 

3)  Οι προκλήσεις των εξελίξεων σε σχέση με την οικονομική κατάσταση οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην απαρχή συνειδητοποίησης από την κοινωνία, ότι προϋπόθεση της προόδου είναι ακριβώς η συγκρότηση κοινωνικού κράτους δικαίου, που :

α) δεν θα συγκαλύπτει την οικονομική χρεοκοπία ενός ήδη απαξιωμένου συστήματος και που

β) δεν θα «προσποιείται» ότι υπερασπίζεται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων.

Το 2022 μπορεί κάλλιστα να είναι η χρονιά που θα συνειδοποιήσει η κοινωνία ότι δεν είναι αήττητα τα κέντρα των απο καθέδρας αποφάσεων – για την αδυναμία των οποίων ένα «ολόκληρο σύστημα» φροντίζει να τα «εμφανίζει ως αήττητα»…μέσω παραπληροφόρησης και αποπληροφόρησης.

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ «ΟΛΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ» 

Όσο ο γίγαντας των 2 εκατομμυρίων πολιτών που προσφάτως δεν προσέρχεται στις κάλπες συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αναλάβει δράση και να τοποθετηθεί πολιτικά, και όσο το δοκιμαζόμενο 83% του εκλογικού σώματος συνειδητοποιεί «πού ακριβώς πρέπει να ανήκει πολιτικά». τόσο «το όλον σύστημα χρεοκοπίας» εξ αντικειμένου  θα περιέλθει ιστορικά σε παρακμή διακυβέρνησης, οπότε νομοτελειακά  την έξοδο απο την κρίση θα αναλάβει το υγειές τμήμα των πολιτικών δυνάμεων που παρέμειναν και παραμένουν στην αντιμνημονιακή πλευρά της κοινωνίας και της οικονομίας, με ριζοσπαστικό, αριστερό και προοδευτικό λόγο και πρόγραμμα απάντησης στην κρίση!

Τα παραπάνω είναι τα κύρια σημεία που κατά το μάλλον και μάλλον θα αφορούν στο πολιτικό πρόβλημα του 2022,  για το οποίο το πιθανότερο είναι να αφορά και έτος εκλογών…

*Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).