Παραλία Καλαμακίου Δήμου Φαιστού για όμορφες διακοπές και αποδράσεις…

2133

Το Καλαμάκι είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται 65 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, ανάμεσα στα Μάταλα και στο Τυμπάκι. Η παραλία μπροστά από τον οικισμό αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι (2,5 χλμ) της τεράστιας παραλίας που ξεδιπλώνεται κατά μήκος του μεγάλου Κόλπου της Μεσαράς.

Μπροστά στον οικισμό η παραλία είναι οργανωμένη, με ομπρέλες, καρέκλες, ταβέρνες, δωμάτια, ναυαγοσώστη, παιδική χαρά, θαλάσσια σπορ, κλπ αλλά αν θέλετε να απομονωθείτε μπορείτε να περπατήσετε ανατολικά, ως τον Κομμό, που προτιμάται από γυμνιστές. Χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραλίας ότι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες παρέχονται δωρεάν στους λουόμενους.

Επίσης, στην παραλία του Καλαμακίου και σε όλη τη Μεσαρά, γεννάει τα αυγά της, κατά τους θερινούς μήνες, η χελώνα Caretta caretta.

Έτσι, απαγορεύεται το περπάτημα στη παραλία το βράδυ για να μην χαλάσουν οι φωλιές και για να μην φοβηθούν οι χελώνες.

Το Καλαμάκι δεν έχει κάποια αξιόλογη ιστορία, καθώς είναι ένας καινούριος οικισμός. Αποτελεί τον παραθαλάσσιο οικισμό των κατοίκων του Καμηλαρίου, ενός παραδοσιακού χωριού που αξίζει να επισκεφτείτε.

Πιστεύεται ότι στα αρχαία χρόνια υπήρξε μικρό λιμάνι της Φαιστού ή της Γόρτυνας.

Μπορείτε να περπατήσετε βόρεια ως τον Αφραθιά, όπου ξεκινάει η όμορφη παραλία της Παχιάς Άμμου.

Βορειότερα του Αφρατιά υπάρχει το πολεμικό αεροδρόμιο του Τυμπακίου, το οποίο λειτουργεί και ως παραθεριστικό κέντρο των αξιωματικών.

Η πρόσβαση στην παραλία του αεροδρομίου δεν είναι δύσκολη, καθώς ο φράκτης τελειώνει στην παραλία.

Μέσα από το αεροδρόμιο διέρχεται ο μεγαλύτερος ποταμός της Μεσαράς, ο Γεροπόταμος, στις εκβολές του οποίου φωλιάζουν πολλά σπάνια πουλιά.

Μάλιστα μέρος του υδροβιότοπου εκτείνεται στην περιοχή της Παχιάς Άμμου.

Πηγή: cretanbeaches.com