Παραδοσιακές χειρομυλόπιτες

45

Υλικά :

1/2 κιλό στάρι αλεσμένο (πλιγούρι)

αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι μαγιά

νερό

αλάτι

ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)

Προετοιμασία:

Βάζουμε το στάρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να το σκεπάσει. Το αφήνουμε περίπου μία ώρα.

Σε αυτό το διάστημα ετοιμάζουμε το προζύμι μας.

Βάζουμε σε ένα μπολ την μαγιά με ένα ποτήρι νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλεύρι τόσο ώστε το μείγμα μας να γίνει λίγο πιο σφιχτό από το μείγμα για κέικ. Το αφήνουμε περίπου μισή ώρα με 45 λεπτά σε ζεστό χώρο ώστε να φουσκώσει.

Όταν το προζύμι μας είναι έτοιμο, στραγγίζουμε το στάρι και αναμειγνύουμε με το προζύμι. Προσθέτουμε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατεύουμε.

Αν το μείγμα μας βγει πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε το μείγμα μας περίπου 10 με 15 λεπτά να ομοιογεννοποιηθεί.

Ψήσιμο:

Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Αφού κάψει το λάδι παίρνουμε με ένα κουτάλι μείγμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Η κάθε κουταλιά μείγματος θα γίνει και μία χειρομυλόπιτα.

Αφού τις ρίξουμε στο τηγάνι τις αφήνουμε να ροδίσουν από την μία πλευρά και τις γυρίζουμε ώστε να ψηθούν και από την άλλη.

Όταν τις γυρίσουμε προσθέτουμε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο ακόμα.

Αφού ψηθούν και από τις δύο μεριές τις τοποθετούμε σε χαρτί ώστε να φύγει το περισσότερο λάδι.

Τις σερβίρουμε σκέτες, με πετιμέζι ή με μέλι.

Παραλλαγές : Αν θέλετε να παίξετε λίγο με τις γεύσεις μπορείτε στο μείγμα να προσθέσετε τριμμένη τομάτα ή φέτα και ρίγανη.

Πηγή: ekthesikritis.gr