Πανικός στους αγρότες: Τέλειωσαν …οι σταγόνες ποτίσματος από όλα τα καταστήματα της Μεσαράς

2842

Πανικός επικρατεί στους αγρότες της Μεσαράς και κυρίως στους αγρότες εκτός αναδασμού που αρδεύονται από τον ΤΟΕΒ Γ΄ Ζώνης περιοχής Μοιρών.

Αιτία η απόφαση της Διοίκησης του ΤΟΕΒ να τοποθετηθούν υποχρεωτικά σταγόνες στα δίκτυα άρδευσης των καλλιεργειών (ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή κ.α).

Μιας απόφασης σωστής, αλλά δύσκολα υλοποιήσιμης, αφού:

Εδώ και μέρες έχουν εξαφανιστεί από την αγορά οι σταγόνες άρδευσης 16 λίτρων που προτιμούν οι αγρότες για τα δέντρα τους.

–           Είχαμε στοκ πάνω από 50.000 σταγόνες που όμως εξαντλήθηκαν αμέσως, μας είπε ο κ. Κώστας Καδιανάκης, από το κατάστημα με είδη άρδευσης «Καδιανάκης» στο δρόμο Καπαριανά – Καστέλι. Έχουμε ήδη κάνει παραγγελία και περιμένουμε…

Στο ίδιο μήκος κύμματος και όλα τα καταστήματα με αρδευτικά ήδη με τα οποία επικοινωνήσαμε  τηλεφωνικά.

Το πρόβλημα είναι ότι στέκει λαιμητόμος πάνω από τα κεφάλια των αγροτών το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί σε περίπτωση που δεν βάλουν σταγόνες. Μια απόφαση που μετά από αυτές τις εξελίξεις θα πρέπει να αναθεωρηθεί – τουλάχιστον για το χρόνο εφαρμογής της.

Επίσης είναι γνωστό ότι αυτή η πράξη που είναι αναγκαία λόγω της ανομβρίας και της έλλειψης νερού, κοστίζει αρκετά στους αγρότες αφού το κόστος της σταγόνας φτάνει τα 15 λεπτά.

Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος οι σταγόνες να αχρηστευτούν αν μπει νερό στα δίκτυα του ΤΟΕΒ από το φράγμα Φανερωμένης.

–           Το νερό του φράγματος είναι γεμάτο ιζήματα και οι σταγόνες θα φράξουν αμέσως, μας έλεγαν παραγωγοί. Ιζήματα που δε σταματούν ούτε σε φίλτρα, ούτε με κάποιο άλλο τρόπο…