Παιδιά – αθλητές και αγωνιστικός χώρος! Συμβουλές για γονείς

672

Γράφει η Στελίνα Αντουλινάκη, Ψυχολόγος , M.Sc. Παιδοψυχολόγος

Ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του παιδιού καθώς πέρα από τη σωματική διάπλαση και την ψυχολογική εκτόνωση και ευεξία που του προσφέρει σχετίζεται και με τη συμπεριφορά, το χαρακτήρα, τις αξίες και την παιδεία του που θα το συντροφεύουν για μια ζωή.

Πόσο εύκολο όμως είναι να μην ξεπερνιούνται τα όρια στον αθλητισμό και ο ανταγωνισμός να είναι υγιής, ώστε να βοηθάει τα παιδιά να εξελιχθούν και να γίνουν καλύτερα;

Παρακάτω θα βρείτε 5 συμβουλές που μπορείτε να υιοθετήσετε εσείς, οι γονείς, αν το παιδί σας ασχολείται με τον αθλητισμό.

  • Διδάξτε στο παιδί σας το σεβασμό.. ως προς τους προπονητές, τους αντιπάλους, τους συμπαίκτες, τους διαιτητές. Μην ασκείτε κριτική ή μιλάτε άσχημα για αυτούς. Δώστε του το καλό παράδειγμα. Θα δείτε πως μέσα από την επανάληψη τέτοιων συμπεριφορών το παιδί θα μάθει αυτό που θα του δείξετε.
  • Δώστε του να καταλάβει πως είναι να λειτουργεί σαν ομάδα. Καλλιεργήστε το ομαδικό πνεύμα και τη συνεργασία. Βοηθήστε το να υποστηρίζει τους συμπαίκτες του και να αποδέχεται αποφάσεις διαιτητών. Όλοι ξέρουμε πως οι αντιδράσεις με θυμό και φωνές δεν οδηγούν πουθενά..
  • Μην ασχολείστε τόσο πολύ με τη νίκη ή μην έχετε την προσδοκία η ομάδα του παιδιού σας να βγει νικήτρια. Διδάξτε του να δέχεται με αξιοπρέπεια τη νίκη και την ήττα, αφού είναι απλώς ένα παιχνίδι.
  • Ακόμη και αν η ομάδα του παιδιού σας χάσει, προτρέψτε το να συγχαρεί τους παίκτες της άλλης ομάδας και όχι να αντιδρά με μούτρα και με εχθρότητα ακόμη και αν οι υπόλοιποι συμπεριφέρονται έτσι..
  • Μην είστε εχθρικοί όταν το παιδί σας κάνει λάθη. Πείτε του «μπράβο», ακόμη και στην αποτυχία, για την προσπάθεια που έκανε, αλλά και για να γίνει δυνατότερο, με εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στους επόμενους αγώνες.

Τέλος, να θυμάστε, πως η σωστή συμπεριφορά του παιδιού σας ως αθλητής και ως φίλαθλος θα το κάνουν να ξεχωρίσει !!!

https://stelina-antoulinaki-psy.webno

Fb: https://www.facebook.com/psy.Stelina….

Instagram: https://www.instagram.com/psychologyp...