Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με 850 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως  εξακολουθούν να πεινάνε

102

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα  κατά την οποία το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Greenpeace αναφέρεται ότι:

  • Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να πεινάνε.
  • 2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών
  • 40 περίπου εκ. άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν από την πείνα.
  • καθημερινά παράγονται  γύρω στα 356 κιλά δημητριακών  για κάθε άτομο.
  • Η βιομηχανία των τροφίμων ξοδεύει 40 δις δολάρια για διαφήμιση.

Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ώστε  να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.

Σύμφωνα  επίσης με  τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από  τη χρονική περίοδο του 1995.

Μέχρι το 2020,  προβλέπεται ότι η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως.

Στη Ρωσία και στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.

Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40%  των τροφίμων που παράγονται  ρίχνονται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει  ακόμα λήξει.

Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει τα δάση με γρήγορο  ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.

Ταυτόχρονα 10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από τους  ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας – το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.