Ως εδώ…

406

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρουλάκης*

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας, φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε μία επαγγελματική θέση, ιδιαίτερα οι άνθρωποι της σύγχρονης εποχής. Όλοι μας κάνουμε όνειρα για ένα μέλλον λαμπρό, ένα μέλλον με απαστράπτουσα επαγγελματική πορεία και επίτευξη κάθε ενδόμυχου πόθου. Όμως η χρήση του ενεστώτα πάγωσε εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και τη θέση του έλαβε ο αόριστος, ένας αόριστος καθόλου ευχάριστος και καθόλου καλοδεχούμενος. Όσα είχαμε προγραμματίσει για τις ζωές μας έλαβαν μία άνω τελεία έως ότου μεταβούμε στην κανονικότητα.

Ανοίγοντας τις τηλεοράσεις, τα κινητά τηλέφωνα και το ραδιόφωνο, ακούμε συνεχώς τα νεότερα αναφορικά με την επιδημία στη χώρα μας. Ακούμε για τις αποφάσεις που λαμβάνονται για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για τους τρόπους με τους οποίους προσπαθεί η κυβέρνηση με τη συνδρομή των λοιμωξιολόγων να επαναφέρουν σταδιακά τη δια ζώσης διδασκαλία. Για τα ΑΕΙ όμως; Ποιος έχει αναφερθεί για την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Ποιος μας έχει ενημερώσει έστω για το θεαθήναι; Σιγή ιχθύος!

Σεβόμενοι πάντοτε το συνταγματικώς κατοχυρωμένο για το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, γιατί να γίνεται κατάχρηση του δικαιώματος αυτού για τον εμπαιγμό των φοιτητών; Γιατί οι αρμόδιοι δεν έχουν προβεί στις πολυπόθητες ανακοινώσεις; Πολλά τα ερωτήματα με ουδεμία απάντηση!

Ως η πλέον άμεση νέα γενιά της χώρας μας γνωρίζοντας τόσο τις υποχρεώσεις όσο και τα δικαιώματά μας, διεκδικούμε την αυτονόητη ενημέρωση… που εδώ και μισό χρόνο δεν έχουμε. Εμφορούμενοι το αίσθημα βαθύτατης ανάγκης για ατομική προσοχή και αντιλαμβανόμενοι της κατάσταση, ζητάμε άμεσες ενέργειες για τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

Άλλωστε έχει αποδειχθεί πως σε περίοδο μείωσης κρουσμάτων, καμία αναφορά δε γίνεται για την επάνοδο των φοιτητών στις φοιτητικές τους έδρες. Άραγε, πού πήγε ο κυβερνητικός σχεδιασμός; Οι διοικήσεις των πανεπιστημίων γιατί σιωπούν;

Γιατί να μην υπάρξει μείωση ενοικίου σε ΟΛΟΥΣ τους φοιτητές που διατηρούν διαμερίσματα στις φοιτητικές τους πόλεις τουλάχιστον για την περίοδο της απαγόρευσης κυκλοφορίας; Γιατί να μην υπάρχει ειδική μέριμνα για την επιστροφή των φοιτητών στα φοιτητικά τους διαμερίσματα ειδικά την εξεταστική περίοδο;

Ας μην αναφερθούμε στο φιάσκο των συγγραμμάτων όπου μέχρι και σήμερα, λίγες μέρες πριν την εξεταστική περίοδο, δεν έχουν παραδοθεί καθ’ ολοκληρίαν.

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση γνωρίζει να νομοθετεί σχετικά με τα ΑΕΙ αλλά ξεχνά πως τα Δημόσια Πανεπιστήμια βρίσκονται στα όριά τους. Οι ψυχικές δυνάμεις των φοιτητών ολοένα και εκλείπουν μπροστά στις εικονικές τάξεις του zoom και των άλλων πλατφόρμων.

Χωρίς πολιτικούς χρωματισμούς, ας λάβουμε δράση κι ας διεκδικήσουμε την σταδιακή επάνοδο των φοιτητών στο φυσικό χώρο διδασκαλίας τους, τα αμφιθέατρα, τηρώντας απαρέγκλιτα τα μέτρα κατά του covid-19.

* Ο Δημήτρης Σταυρουλάκης είναι Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο