Ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση της «Λαϊκή Συσπείρωση» Αρχανών-Αστερουσίων ενάντια στην εγκατάσταση Υβριδικών Σταθμών στα Αστερούσια

171

Ομόφωνα ψηφίστηκε η πρόταση ψηφίσματος ενάντια στην εγκατάσταση Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στα Αστερούσια που έφερε προς ψήφιση η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αρχανών-Αστερουσίων κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29/09/2022.

Το ψήφισμα αναφέρει:

«Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων καταγγέλλει ως βαθιά αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε στις 20 Σεπτέμβρη η πλειοψηφία της Επιτροπής Χωροταξίας – Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, για ακόμα ένα έγκλημα των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, αυτή τη φορά στα Αστερούσια. Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Υβριδικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε.», χωρίς να ληφθούν υπόψη οι έντονες αντιδράσεις φορέων και συλλογικών οργάνων, όπως και η ομόφωνη απόφαση του δήμου μας αλλά ούτε και η εμπεριστατωμένη αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών και των συνοδών τους έργων σχεδιάζεται σε επτά θέσεις συνολικής έκτασης 1.889.000 τμ., στις βόρειες υπώρειες της ανατολικής πλευράς των Αστερουσίων, σε περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων.

Οι «πράσινοι» επενδυτές θα τα σαρώσουν όλα και σε αυτή την περιοχή, που είναι μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και τοπίου και από το 2020 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.

Επιβεβαιώθηκε, και με την απόφαση αυτή της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η υποκρισία της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου που παρουσίαζε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών του Δικτύου NATURA Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης Natura 2000 τάχα ως φιλοπεριβαλλοντική, ενώ στην πραγματικότητα και οι περιοχές «Natura» «θυσιάζονται» στο βωμό του κέρδους.

Η συγκεκριμένη θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές των Αστερουσίων, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και προξενώντας συνολικά ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ακόμα και τα χιλιοειπωμένα «αντισταθμιστικά οφέλη» για την τοπική κοινωνία, που εξανεμίζονται από τις πολλαπλές βαριές αρνητικές επιπτώσεις, είναι σκέτη κοροϊδία μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που θα εμπλακούν στην επένδυση.

Ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι ότι ακριβώς αυτή η πολιτική με την απελευθέρωση της Ενέργειας, με την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων, είναι εκείνη που οδήγησε στην εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας. Κάτι το οποίο βιώνουμε καθημερινά με την εκτίναξη των τιμολογίων ρεύματος πάνω από 200% και με όλες τις παραπάνω συνέπειες πχ το νερό για τα λαϊκά νοικοκυριά και τους βιοπαλαιστές αγρότες έχει γίνει ακόμη πιο ακριβό εμπόρευμα, λόγω της εκτίναξης των τιμών του ρεύματος, στα πλαίσια της διαχείρισής του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια από δήμους, δημοτικές επιχειρήσεις, ΤΟΕΒ.

Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αρχανών-Αστερουσίων δηλώνουμε πως δεν συναινούμε και εναντιωνόμαστε στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και ενεργειακό έγκλημα με την εγκατάσταση ΥΣΠΗΕ στην περιοχή των Αστερουσίων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτραπεί ακόμα ένα έγκλημα των επιχειρηματικών ομίλων της λεγόμενης «πράσινης οικονομίας», στην περιοχή των Αστερουσίων».