Οι Τέχνες και τα Γράμματα στο «απόσπασμα»

282

Του Γιώργου Χ. Αλεβυζάκη*
«Όταν οι Ναζί πήραν τους κουμμουνιστές, εσιώπησα, δεν ήμουν δα κουμουνιστής.
Όταν έκλεισαν μέσα τους σοσιαλοδημοκράτες, εσιώπησα, δεν ήμουν δα σοσιαλοδημοκράτης.
Όταν πήραν τους συνδικαλιστές, εσιώπησα, δεν ήμουν δα συνδικαλιστής.
Όταν πήραν εμένα, δεν υπήρχε κανείς πλέον, που θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί».
Πάστορας Μάρτιν Νίμελερ
Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη την καταστροφική, αντιεκπαιδευτική της πολιτική για τη Δημόσια Εκπαίδευση χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικές αντιδράσεις.
Ξεκινώντας από την ισοτιμία των τίτλων των κολλεγίων με τα πτυχία των ΑΕΙ και συνεχίζοντας με σειρά αντιδραστικών αντιπαιδαγωγικών παρεμβάσεων στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.
Ενδεικτικά αναφέρω την αύξηση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα της Α/θμιας που θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης,  την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων την οποία σίγουρα η παρούσα κυβέρνηση θα τη χρησιμοποιήσει ως εργαλείο, για να ενισχυθεί η μαθητική διαρροή, την εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων που θα τις κατηγοριοποιήσει. Εδώ να σημειώσω ότι ήδη σχεδιάζεται η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η οποία βέβαια δε θα έχει καμία σχέση με την αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου που ζητάει ο κλάδος.  Θα είναι μια αξιολόγηση τιμωρητική (βλ. Π.Δ. 152/2013) που θα εφαρμοστεί, για να επιδεινώσει τουλάχιστον τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.
Και αφού όλα αυτά έχουν περάσει χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις, ξεκινάει το «σκληρό ροκ»!
Μέσα σε μια νύχτα εξοστρακίζονται από τη Β/θμια εκπαίδευση οι κλάδοι των ΠΕ08 ( Καλλιτεχνικών), των ΠΕ78 (Κοινωνικών Επιστημών), των ΠΕ80 (Οικονομίας)και των ΠΕ81 (Πολιτ. Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων). Οι συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των συναδέλφων θα είναι καταστροφικές. Πολλοί εξ αυτών, αρχικά αναπληρωτές, θα αντιμετωπίσουν την οριστική απόλυση. Η ιδεοληπτική στάση της Ν.Δ. απέναντι στις κοινωνικές επιστήμες και στις καλές τέχνες είναι απερίγραπτη! Οι αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα δεν έχουν κανένα επιστημονικό και παιδαγωγικό έρεισμα. Υπαγορεύονται κυρίως από τη λογική της περιστολής δαπανών μέσω της μείωσης του εκπαιδευτικού δυναμικού.
Έρχεται νομοσχέδιο για την ΤΕΕ. Ξυπνάνε μνήμες 2013!
Υ.Γ. Τα μαθήματα που καταργούνται είναι αυτά που δίνουν ερεθίσματα στους μαθητές, στο μέλλον δηλαδή αυτού του τόπου, και που προάγουν τις δημοκρατικές αξίες όπως την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη, την Αλληλεγγύη, την Ισότητα κ.α.. Μέσα από αυτά τα μαθήματα οι μαθητές καταλαβαίνουν την ομορφιά της ζωής! Καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ «φαίνεσθαι» και «είναι»!
Άραγε ποιος θα μάθει να αγωνίζεται στο μέλλον για το μέλλον;
*Ο Γιώργος Χ. Αλεβυζάκης είναι Καθηγητής στο ΓΕΛ Πόμπιας