Οι πέτρες σε παραλία και θάλασσα και το κομμένο αλμυρίκι στους Καλούς Λιμένες προβληματίζουν…

391

Κείμενο – φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

Φέτος και για πρώτη χρονιά, η  όψη της πανέμορφης παραλίας στην δυτική πλευρά στα Καλά Λιμάνια ήταν αποκαρδιωτική!
Δεν υπάρχουν παρά  ελάχιστοι  λουόμενοι στα ήσυχα νερά του όρμου, και αυτό για δυο κυρίως λόγους. Πρώτον κόπηκε άγνωστο πως, το τεράστιο δένδρο αλμυρίκι που ήταν και το σήμα κατατεθέν στην περιοχή, δίπλα ακριβώς από μια παλιά καντίνα, και δεύτερον διότι για κάποιους άγνωστους λόγους, γέμισε η περιοχή πέτρες και βράχους, μέσα και έξω από το νερό της θάλασσας, αλλά και σε όλη την έκταση του χώρου!
Αυτά τα καταμαρτυρούν και οι φωτογραφίες μας, και απλά εμείς αναρωτιόμαστε γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά στον τόπο μας, τη στιγμή που πασχίζουμε να πάμε μπροστά, και να τραβήξουμε τουρισμό!
Ο κόσμος πάει ως εκεί και φεύγει πάραυτα, αφού προτιμά  να κάνει το μπάνιο του στην αμέσως προηγούμενη  παραλία με τις ταβέρνες, που είναι και οργανωμένες μάλιστα με ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και στην τεράστια παραλία στην ανατολική πλευρά των Καλών Λιμανιών, που έχει και οργανωμένα κάμπινγκ.

Τι μας είπαν οι μόνιμοι παραθεριστές στο σημείο της καταστροφής

Μίλησα προσωπικά με πολλούς για το κομμένο δένδρο, και κάποιος μας είπε πως ναι μεν ο αέρας είχε ήδη σπάσει το μισό, άλλος μας είπε επίσης πως κάποιος από το χωριό, του είπε ότι είδε ένα μηχάνημα και έκανε όπισθεν και έσπασε και το υπόλοιπο!

Άλλος μας είπε ότι είδε κάποιους με αλυσοπρίονο να κόβουν τους ήδη κομμένους κορμούς σε κομμάτια!

Τρίτος που εμφανίστηκε στην παρέα, μας είπε ότι του είπαν κι αυτηνού, ότι κάποιος είδε νύχτα ένα φορτηγό με πέτρες, να τις ξεφορτώνει και να τις διασπείρει στον χώρο τριγύρω.

«Εμείς με προσωπική εργασία έχουμε ήδη καθαρίσει τον μισό χώρο»!

Μου είπαν οι μόνιμοι παραθεριστές που  μένουν εκεί σε δικά τους τροχόσπιτα, πως έφτιαξαν μια ομάδα, και συνέλεξαν μόνοι τους  τις πέτρες που ήταν μέσα και έξω από τη θάλασσα και τις έκαναν σωρούς. Πράγματι αυτό ισχύει, διότι από τη μέση και νότια, είναι σε μεγάλο βαθμό καθαρισμένος ο χώρος, αλλά όμως είναι ο μισός, με τον άλλο μισό όμως μπροστά τι γίνεται;

Ένα μυστήριο που το «άρωμά» του κρατάει χρόνια!

Μας είπαν επίσης οι μόνιμοι παραθεριστές στο σημείο της καταστροφής, πως για χρόνια δέχονται καταγγελίες για την παραμονή τους στα  τροχόσπιτα, ότι τους έχουν γίνει δικαστήρια που τους αθωώνουν μεν, αλλά ωστόσο κάποιοι άγνωστοι πάνε νύχτα τον χειμώνα και τους ξεπατώνουν τα αλμυρίκια τους που έχουν φυτέψει οι ίδιοι  για ίσκιο!

Τα άλλα παράπονα των παραθεριστών

Έκαναν οι μόνιμοι  παραθεριστές παράπονα σε φορείς που υποπτεύονται πως έκοψαν και το δένδρο και έριξαν σκόπιμα τις πέτρες, και η απάντηση που πήραν από αυτούς ήταν σαφής:
«Οι βροχοπτώσεις έφεραν τις πέτρες από το βουνό»  ήταν η μια απάντηση, και «ο αέρας έριξε κάτω το δένδρο», ήταν η άλλη!
Έχουν πολλά παράπονα οι άνθρωποι που μένουν στο σημείο, και ένα από αυτά είναι που παραμένει η παλιά καντίνα στο σημείο του χώρου, και είναι μια διαρκής εστία μολύνσεως για την περιοχή. Πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από εκεί, είναι λένε και ένα πολύ άσχημο θέαμα για το  χώρο.
Κανένας φορέας από τον Δήμο, λένε, δεν ενδιαφέρθηκε να καθαρίσει την περιοχή από τις πέτρες και τα κούτσουρα, ακόμα και το δένδρο που πετάει νέους βλαστούς, να το κλαδέψει κατάλληλα ώστε με τη δύναμη που έχει να γίνει σύντομα ξανά ένα ψηλό δένδρο.

‘Επίσης έχουν παράπονα διότι πιστεύουν πως κάποιος πάει και ξεραίνει τα ψηλά λαίμαργα βλαστάρια που τείνει να πετάει το δένδρο αυτό, αλλά το σπουδαιότερο παράπονό τους, είναι που ενώ άλλα χρόνια ο Δήμος έστελνε ειδικό μηχάνημα σπαστήρα και πέρναγε όλο τον χώρο της ακτής, σπάζοντας  όλα τα χαλίκια και τις πέτρες και τα μετέτρεπε σε ψιλή άμμο, ενώ σήμερα δεν περνάει πλέον τέτοιο μηχάνημα.

Μια πρόχειρη διαπίστωση όμως, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πως τις πέτρες δεν τις έχει παρασύρει κάποιο ποτάμι, αλλά όλες οι πέτρες φαίνεται να  είναι νταμαρίσιες, και έχουν έρθει από αλλού και μάλιστα από μακριά!  Αυτά πιστεύουν όσοι μένουν εκεί. Κάποιες μάλιστα από αυτές είναι και κομμάτια τσιμέντου με μικρά σίδερα μπετόν μέσα!
Που άραγε είναι η αλήθεια και που το ψέμα σε όλη αυτή την ιστορία, θα το ψάξει κανείς να μας πει;