Οι Παναγίες του Παπαδιαμάντη

241

«Γλυκειά Παρθέν’, αξίωσέ με/ να ’ρθω και πάλι στο ναό σου,/ όπου φυσά γλυκά η αύρα/ στα πλατάνια τα θεόρατα/ κάτω στο ρέμμα, που η πηγή κελαρύζει/ κι απάνω θροΐζει η αύρα μαλακά./ Ολος ο ήλιος λάμπει στο θόλο/ του ωραίου ναού σου με τα πιατάκια τα ποικιλμένα/ κι ευωδιάζ’ η μύρτος κι η δάφνη ολόγυρα, κι η βρύση κελαδεί/ στην αυλή, που ανθεί ο λιβανωτός κι η μύρτος».

Από το ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Στην Παναγία την Κεχριά”.

«Εις όλην την Χριστιανοσύνη/ Μια είναι μόνη Παναγία αγνή,/ κόρη παιδίσκη, Άσμα των Ασμάτων,/ χωρίς Χριστόν, θείο παιδί, στα χέρια,/ και τρεφομένη με αγγέλων άρτον!/ Εσύ ’σαι η μόνη Παναγία Κουνίστρα,/ που εφανερώθης στης Σκιάθου το νησί,/ εις δένδρον πεύκου επάνω καθημένη,/ κ’ αιωρουμένη εις τερπνήν αιώραν,/ όπως αι κορασίδες συνηθίζουν…/ Εφανερώθης, κι όλος ο λαός/ μετά θυμιαμάτων και λαμπάδων/ εν θεία λιτανεία σε παρέπεμψε -/κ’ εσήκωσεν ωραίον λευκόν ναόν,/ που σε πιατάκια ελληνικά σου στόλισε!..».

Από το ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Στην Παναγία την Κουνίστρα”.

«Ωραίος ο ναός, το τέμπλο ωραίο,/ ωραία τα λαμπρά τα εικονίσματα,/ ωραίες κι οι νορίτισσες που εκκλησιάζονται,/ όλα ωραία./ Στολισμένο το τέμπλο με χρυσές ποδιές,/ στολισμένος ο χορός και τα στασίδια με μυρτιές και δάφνες,/ στολισμένες κι οι κόρες που πηγαίνουν να εκκλησιασθούν στην Παναγία./ Αριστερά στο τέμπλο στέκεται/ η εικόνα σου η μεγάλη θεόρατη/ όλη ασημένια όλη, Παναγία μου,/ με τ’ ασημοκάντηλά της./ Απάνω στην εικόν’ αφιερώματα/ κρέμονται, καραβάκια, γολετίτσες,/ καΐκια, βάρκες, μπάρκα τρικάταρτα,/ όλ’ αφιερώματα των πλοιάρχων./ Κι οι καπεταναίοι οι παλαιοί/ καθένας έχει στο ναό βαλμένο/ από ένα λίθο· και καθένας έχει/ ένα στασίδι γύρω – γύρω στο δεσποτικό/ και γύρω – γύρω στο παγκάρι όλοι τους». Το ποίημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη “Στην Παναγία τη Σαλονικιά”.

Τρία αποσπάσματα από ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αφιερωμένα στην Παναγία, με αφορμή τη μεγάλη γιορτής της Κοίμησής της σε τρεις μέρες. Και σπουδαίος ποιητής ο Άγιος της Λογοτεχνίας μας, ο μεγαλύτερος, κατά κοινή ομολογία, νεοέλληνας πεζογράφος…

Συντάκτης: Βαγγέλης Κακατσάκης  – petaxta.blogspot.gr