Οι αροδαρές της Σταυροπροσκύνησης

77

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Διανύουμε ήδη τη Μέση της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και συγκεκριμένα την Γ’ Κυριακή των Νηστειών όπου η   Εκκλησία μας  καλεί να προσκυνήσουμε τον Τίμιο Σταυρό με δέος και πίστη ώστε να λάβουμε τη Χάρη του για τον καθημερινό πνευματικό μας αγώνα.

Στην περιοχή μας και σε πολλά  μέρη της Ελλάδας  την παραμονή της Κυριακής της Σταυροπροσκύνησης, και όπως ορίζει το έθιμο οι πιστοί συγκεντρώνονται και ετοιμάζουν σε καλάθια τα σταυρολούλουδα τις αροδαρές .

Ένα ματσάκι μέντας και στην μέση ένα γαρύφαλλο ή μια βιολέτα, τυλίγονται γερά με ένα λαστιχάκι.

Την ώρα του Εσπερινού οι αροδαρές πρέπει να είναι  έτοιμες σε μια λεκάνη με νερό, ώστε να διατηρηθούν δροσερές ως την επόμενη ημέρα, την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης.
Ο Σταυρός στολίζεται με τις αροδαρές, που είναι ματσάκια από κλαδάκια δενδρολίβανου  και λουλούδια (γαρύφαλα, τριαντάφυλλα, ζουμπούλια, κρινάκια .
Σ’ αυτές αποδίδεται θεραπευτική δύναμη..

Τα ματσάκια αυτά συμβολίζουν  τα μυρωδάτα άνθη και βασιλικά, όπου ανάμεσα τους ήταν κρυμμένος ο Τίμιος Σταυρός.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τις ευλογήσει ο παπάς πάνω από την Αγία Τράπεζα και   αφού τοποθετήσει μέσα σε ένα δίσκο με βασιλικό και δυόσμο τον Τίμιο Σταυρό, ξεκινά από το Ιερό φέροντας επί της κεφαλής τον δίσκο στη μέση του οποίου βρίσκεται ο Σταυρός τον οποίο περιφέρει από το Άγιο Βήμα σε μια σεμνή τελετή εντός του ναού τρεις φορές και έπειτα τον τοποθετεί στο κέντρο του Ιερού Ναού, για προσκύνημα.

Στο τέλος μαζί με το αντίδωρο ο ιερέας μοιράζει και από μια Αγιασμένη αροδαρά στους πιστούς.

Οι αροδαρές παραμένουν στο εικονοστάσι του σπιτιού μέχρι την επόμενη χρονιά ή αποξηραίνονται  τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια και καίγονται μαζί με το λιβάνι στην διάρκεια του θυμιατίσματος.

Πολλοί πιστοί φυτεύουν τις αροδαρές  οι οποίες σταδιακά καρποφορούν. Όλοι μας κουβαλάμε το δικό μας Σταυρό.

Σε άλλους φαίνεται βαρύς και δύσκολος ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και σε άλλους πιο ελαφρύς.

Σε κάθε δύσκολη στιγμή κάνοντας τον Σταυρό μας παίρνουμε κουράγιο και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ο Τίμιος Σταυρός ας μας προστατεύει πάντα.

Βοήθειά μας.