Ο Τίμιος Σταυρός και ο βασιλικός…

382

Γράφει η Μαρία Μαυρουδή

Ο Χριστός μας  σταυρώθηκε πάνω σ’ ένα ξύλινο σταυρό, κι εκεί ξεψύχησε.

Τον ξύλινο αυτό  σταυρό οι Χριστιανοί τον έθαψαν βαθιά στο χώμα για να μην τον βρουν οι ειδωλολάτρες και τον μολύνουν. Έτσι ο Τίμιος Σταυρός έμεινε  για αρκετά  χρόνια θαμμένος μέσα στη γη.

Αργότερα  όταν επικράτησε ο Χριστιανισμός, η Αγία Ελένη θέλησε  να βρει τον Τίμιο Σταυρό και να τον στήσει μέσα στην εκκλησία στα Ιεροσόλυμα για  μπορούν να τον προσκυνούν οι Χριστιανοί. Πήγε λοιπόν η ίδια στα Ιεροσόλυμα ζητώντας  να μάθει σε ποιο σημείο ήταν θαμμένος ο Σταυρός.

Όμως κανένας Χριστιανός δεν ήξερε να της πει. Για το λόγο αυτό  η Αγία Ελένη έβαλε  πολλόυς ανθρώπους κι άρχισαν να σκάβουν όλα τα χωράφια που υπήρχαν  τριγύρω. Πίστευε πως  θα τον έβρισκε. Έτσι κάποια μέρα, καθώς η Αγία Ελένη βάδιζε μέσα σ’ ένα χωράφι, πάτησε ένα χορτάρι και αμέσως μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα.

Καθώς κοίταξε γύρω της έκοψε ένα κλαδάκι απ’ το φυτό που πάτησε, το μύρισε και τότε κατάλαβε πως το χορτάρι εκείνο ήταν που σκορπούσε την γλυκιά ευωδιά.

Αμέσως , άρχισαν να σκάβουν σ’ εκείνο το μέρος,

όπου βρέθηκε ο Τίμιος Σταυρός όπου επάνω ξεψύχησε ο Χριστός μας.

Από εκείνη τη στιγμή, το μυρωδάτο αυτό φυτό λέγεται βασιλικός, γιατί φύτρωσε στο σημείο που ήταν θαμμένος ο Σταυρός, όπου είχε σταυρωθεί ο βασιλιάς του κόσμου. Έτσι όσοι παραβρεθούμε το πρωί στις εκκλησίες , στις 14 Σεπτεμβρίου θα λάβουμε τη Χάρη του Τιμίου Σταυρού και ένα κλωνάρι από τον μυρωδάτο  βασιλικό.