Ο  Μεσαρίτης Αστυνόμος Μανόλης Τσαγκαράκης  και ο Άγιος Ραφαήλ

237

Το κείμενο που ακολουθεί είναι απόσπασμα από την αφήγηση της κ. Βασιλικής Ράλλη από τη Θερμή Λέσβου, στα κτήματα της οποίας βρέθηκαν το 1959 τα ιερά λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και της μικρής Ρηνούλας.

Η ίδια ήταν ένα από τα πολλά άτομα που ονείρεψε ο Άγιος και αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και πρωταγωνιστής των γεγονότων, που διαδραματίστηκαν  κατά την εύρεση των ιερών λειψάνων.

Η αφήγηση αυτή έγινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Σφακίων και Συβρίτου στο Σπήλι, κατά την επίσκεψή της στις 10 Νοεμβρίου 2005.

«Η Αστυνομία ενήργησε ανακρίσεις. Έβαλε ένα Αστυνόμο, τον Εμμανουήλ Τσαγκαράκη από τα Χουστουλιανά του Δήμου Γόρτυνας να κάνει τις ανακρίσεις. Μάλιστα τον διέταξαν να κάνει αυστηρές ανακρίσεις. Βλέπει τον Άγιο Ραφαήλ στον ύπνο του και του λέει: «Μανόλη, μην επηρεάζεσαι από τους απίστους. Είμαι άγιος και θα κάνω πολλά θαύματα. Και για να σου το αποδείξω από σήμερα η γυναίκα σου – που είχε προβλήματα υγείας –  θα γίνει τελείως καλά. Σήκω να πας στο Δεσπότη να του πεις να πάρει άδεια από τον αρχαιολόγο να σκάψουν οι άνθρωποι εκεί που ονειρεύονται». Βλέπετε μέχρι τότε δεν μπορούσαμε να σκάψουμε, καθώς μας απαγόρευαν οι αρχαιολόγοι, αφού πίστευαν ότι ήταν αρχαιολογικός ο χώρος.

Ξύπνησε ο Μανόλης και λέει στη γυναίκα του την Πόπη: «Πάμε στο γιατρό να σε εξετάσει και αν πραγματικά δεν έχεις τίποτα, θα πάω στο Δεσπότη και θα του το πω». Πάνε στο γιατρό, κάνουν τις εξετάσεις και η Πόπη δεν είχε τίποτα.

Πηγαίνει λοιπόν στο Δεσπότη και του λέει: «Σεβασμιότατε! Μέχρι σήμερα έκανα αυστηρές ανακρίσεις. Αλλά από σήμερα σταματώ. Πάρτε μια άδεια από τον αρχαιολόγο να σκάψουμε». Και του εξιστόρησε τα γεγονότα που έγιναν.

Πήγε και στον ανώτερό του και το είπε. Μάλιστα του υπέδειξε και που ήταν ο τάφος του Αγίου Νικολάου. Ο διοικητής του τον κορόιδεψε λέγοντάς του: «Μανόλη, αν είναι εδώ ο τάφος του Αγίου Νικολάου θα σε κάνουμε καλόγερο».

Στην πορεία μας βοήθησε πολύ ο Κρητικός.

Ο Μανόλης Τσαγκαράκης από τα Χουστουλιανά.

Έγινε το ηθικό μας στήριγμα…

Έγινε και κήρυκας των Αγίων…»